Van een onzer correspondenten.

Op de redactie van Climategate komen dagelijks berichten binnen uit de hele wereld over klimaat en energie. Wij moeten een scherpe keuze maken, we bedienen een groot publiek (!).

Daarbij komt dat een fair klimaatdebat grote waarde heeft voor de samenleving, voor uw welzijn en uw portemonnee. Met die ogen ‘lezen’ wij de berichten daarover en schrijven artikelen. Wij ervaren dat veel gevestigde media een vertekend beeld geven van de ware oorzaken als het gaat om klimaat. Er bestaat een industrie van klimaatbezorgdheid die zichzelf in standhoudt. Die draait soms op subsidie of deelt mee in de overheidsuitgaven, die u uiteindelijk betaalt. En ook omdat u angst wordt aangepraat die nergens op is gebaseerd. Vitale beleidskeuzen waar het gaat om ons voedsel en onze energie, kortom de toekomst van ons land, verdienen afgewogen aandacht.

Nu volgt een typisch voorbeeld van die klimaatangstindustrie, een persbericht van de Agriculture and Trade Policy te Parijs over een onderzoek naar Europese melk- en vleesproducenten. Het is eerder een vervelende waarschuwende vinger, dan een echt onderzoek. Daar gaan we, je ziet het pas als je het door hebt:

Rapport:

‘Parijs: De uitstoot van broeikasgassen van Europa’s grootste vlees- en melkproducenten stijgt alsmaar, volgens een nieuw rapport (13 December) Het stelt dat veel bedrijven maar straffeloos vervuilen.’

Commentaar: broeikasgassen als H2O en CO2 zijn niet vervuilend, CO2 is een zegen voor de voedselvoorziening;

Rapport:

Het blijkt dat de bedrijven geen klimaatplannen hebben en dat sommigen die wel die plannen hebben, worden verdacht van ‘greenwashing’, zeg maar sjoemelen met de boekhouding.

Commentaar: geen Europese voedselproducent kan het klaarblijkelijk goed doen. En dat moet ook om de wereld te redden.

Rapport:

De klimaatvoetafdruk van Europa’s grote vlees en melkproducenten wedijvert met die van de oliemaatschappijen, maar ze worden niet gestraft. (Etc.)

Commentaar: de klassieke ‘guilt by association’ tactiek. Iemand net zo schuldig maken als een ander.

Rutte’s ambtenaren zijn verzot op dit soort vermaningen en nemen deze rapporten wat graag serieus. Wij zullen gestraft moeten worden, hoe dan ook. Mag je nog wel een gezellig kerstdiner hebben, met heerlijk gebraden vlees en slagroom toetje? Of krijg je de klimaatpolitie aan de deur?

Lang leve alle melkdrinkers en vleeseters. Glaasje wijn mag ook, maar niet te veel.

***