Van een onzer correspondenten.

De tornado die dit weekend Kentucky trof, heeft zijn spreekwoordelijke neerslag ook in de pers. Brengt men de ramp in relatie met klimaatverandering? Een overzichtje. Loopt u even mee?

De New York Post is klip en klaar:

Trap niet in de pseudowetenschappelijke hype over tornado’s en klimaatverandering.

Tot president Joe Biden aan toe haasten de gebruikelijke verdachtmakers zich al om te suggereren dat de dodelijke tornado’s van vorige week nog een reden zijn waarom de wereld meer moet doen aan klimaatverandering. Toch ondersteunt geen enkele wetenschap de bewering dat tornado’s of enige andere vorm van extreem weer dat de mensheid bedreigt, aan het toenemen is, laat staan ​​dat de veronderstelde bedreiging voor de opwarming van de aarde daarmee in verband kan worden gebracht. Feit is dat elke natuurramp tegenwoordig – overstromingen, orkanen, hittegolven, droogte, enz. – wordt gegeseld als een reden voor klimaatactie, hoewel het wereldwijde dodental door extreem weer al tientallen jaren gestaag daalt.

CNN legt heel voorzichtig toch een kleine link:

Maar in tegenstelling tot andere extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en orkanen, is wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen de klimaatcrisis en tornado’s niet zo robuust geweest, wat de link bijzonder uitdagend maakt. (…) En in de nasleep van deze dodelijke nacht van extreem weer, waarvan meteorologen en klimaatwetenschappers zeggen dat het historisch is, begint men zich vragen te stellen of de klimaatverandering de tornado’s intensiveert.

The Guardian legt ook een voorzichtige link via Biden:

Joe Biden heeft het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming (EPA) gevraagd te onderzoeken welke rol de klimaatcrisis zou kunnen hebben gespeeld in de dodelijke tornado’s die dit weekend tientallen doden maakte in Kentucky en verschillende andere staten. Experts hebben gezegd dat tornado’s met een dergelijke intensiteit later in het jaar zeldzaam zijn tijdens kouder seizoensweer, en de stormen van vrijdagavond, waaronder een tornado die een pad van meer dan 225 mijl door Kentucky scheurde, leek een anomalie te zijn. (…)

‘In opmerkingen op zaterdag over de verwoesting zei Biden dat hij wilde weten in welke mate klimaatverandering een factor zou kunnen zijn geweest.

PBS News Hour (Publieke Omroep): relateert de tornado expliciet aan de opwarming:

Wetenschappers zeggen dat het ingewikkeld is om uit te zoeken hoe klimaatverandering de frequentie van tornado’s beïnvloedt en dat hun begrip nog steeds in ontwikkeling is. Maar ze zeggen wel dat de atmosferische omstandigheden die aanleiding geven tot dergelijke uitbraken in de winter toenemen naarmate de planeet warmer wordt.

Onze NOS kan natuurlijk niet nalaten twee maal (!) de klimaatverandering als oorzaak op te voeren voor deze ramp:

Daarnaast, waarschuwt de directeur van de Amerikaanse rampendienst FEMA, wordt door klimaatverandering de kans op dit soort extreem weer steeds groter. “Dit wordt het nieuwe normaal”, zei Deanne Criswell tegen CNN. “De gevolgen van klimaatverandering zijn de crisis van onze generatie.”

Goodwordnews kopt gewoon het verband:

Biden claimt dat de tornado in Kentucky een link heeft met ‘klimaatverandering. (Men baseert zich op FOX)

Alles wat ik weet is dat de intensiteit van het weer in alle gebieden gevolgen heeft als gevolg van de opwarming van de aarde en klimaatverandering’, zei Biden. ‘De specifieke impact op deze specifieke stormen kan ik op dit moment niet zeggen.

Ik ga de EPA en anderen vragen ernaar te kijken’, voegde Biden eraan toe. “Het punt is dat we allemaal weten dat alles intenser wordt als het klimaat warmer wordt. Allemaal. En natuurlijk heeft het hier enige impact, maar ik kan je hier geen kwantitatieve lezing over geven.

Washington Post is in de headlines het meest expliciet:

Decembertornado’s maken deel uit van ‘het nieuwe normaal’ veroorzaakt door klimaatverandering, zegt FEMA-chef…

(…)

FEMA-chef Deanne Criswell zei dat het bureau zich voorbereidt op zware weersomstandigheden van vergelijkbare omvang. ‘Dit wordt ons nieuwe normaal, en de effecten die we zien van klimaatverandering zijn de crisis van onze generatie’, zei ze. ‘We zullen blijven werken aan het helpen verminderen van de gevolgen, maar we zijn ook bereid om te reageren op elke gemeenschap die wordt getroffen door een van deze ernstige gebeurtenissen.

Een getroffene had het volgende beeld, wat in veel berichten terug te vinden was: ‘Als je een huis hebt en het in een fles propt, dan flink schudt en daarna uitschenkt, dat is wat je om ons heen ziet…

In tegenstelling tot ‘hurricanes’ krijgen tornado’s geen naam omdat er te veel van zijn en ze te kort duren.

***