Foto: SVT Nyheter.

Van een onzer correspondenten.

In het Zweedse Naimakka werd deze week op 6 december een kouderecord voor deze winter gevestigd van min 43,8 graden. ‘Het kruipt alsmaar naar beneden’, aldus een opgetogen Zweedse meteorologe.

Om 12.00 uur was al het min 42,7 graden maar in de avond zakte het kwik nog ruim een graad. Op 30 december 1978 was het nog kouder, toen tikte het kwik in Hemavan min 48,9 aan.

De striemende koude spreekt tot de verbeelding van elke Scandinaviër, zowel kind als volwassene. En het zijn deze barre weersomstandigheden waarin de kerstman zijn bijna bovenmenselijke taak moet volbrengen.

Waar zijn tegenhanger Sinterklaas al lang weer in het aangename Madrid resideert, moet hij nog helemaal doorploegen tot de kerst. Dit hoort een plattelandskind daar op de radio, kijkend uit het raam in zorgelijke afwachting van de kerstman met cadeaus:

Het heeft alles te maken met een zeer koude luchtmassa vanuit Siberië en het poolgebied die in de afgelopen dagen via het noorden en noordoosten is komen af zakken. In zowel in Finland als Noorwegen en Zweden worden al dagenlang op ruime schaal temperaturen onder de -20 graden gemeten en gisteren werd het zelfs op uitgebreide schaal -30.

Sneeuwbuien worden veroorzaakt door een fenomeen wat bekend staat als lake-effect snow. Dit zijn buien die ontstaan als een zeer koude luchtmassa over een relatief warm wateroppervlak beweegt.

We kennen de kerstman als een kordaat iemand met enorme plichtsbetrachting, die zeker op zijn baardbevroren sledetochten niet zonder hartversterker op pad zal gaan. Ook hij zal Naimakka uiteindelijk wel bereiken. Er staat maar één huis en er wonen geen kinderen.

***