Open brief aan prinses Amalia over fouten Raad van State inzake de plaatsing van windmolens in de Hoeksche Waard

Kees Pieters

Kees Pieters, voorzitter van het NederWind netwerk, heeft onlangs een open brief geschreven aan Prinses Amalia in haar hoedanigheid van jongste lid van de Raad van State over onregelmatigheden in de gevolgde procedure inzake de plaatsing van windmolens, in het bijzonder in de Hoeksche Waard.

Het AD schreef hierover onder meer het volgende:

Een vulpen was niet het enige cadeau dat prinses Amalia kreeg toen ze onlangs officieel zitting nam in de Raad van State. Ingenieur Kees Pieters stuurde op persoonlijke titel een ‘Open brief aan prinses Amalia over fouten Raad van State in het windturbinedossier’. Als de toekomstige vorstin leergierig is, weet ze nu alles over Windpark Oude Maas in de Hoeksche Waard.

Juist nu het uitzicht vanaf zijn woonplaats Barendrecht richting Hoeksche Waard bijna met de dag verandert, was het voor de voorman van het NederWind netwerk logisch om Windpark Oude Maas als een actueel praktijkvoorbeeld voor te schotelen aan prinses Amalia. Want aan de noordrand van het eiland gaat het snel met de bouw van vijf megaturbines, die nog net de 200 meter niet aantikken.

Een bouw die volgens Pieters – het type dossiertijger dat al járen aan de weg timmert om windmolens van land naar zee te krijgen – ‘illegaal’ is. Of, zoals hij het prinses Amalia uitlegt: ‘Het Europees Hof heeft gezegd dat als je windturbines neerzet, je eerst goed moet testen of omwonenden daar geen last van hebben en daar niet ziek van worden. En als je die goede test overslaat en toch windturbines neerzet, dan zijn die windturbines illegaal.’

Aldus het AD.

***

Van Kees Pieters.

Beste prinses Amalia,

Gefeliciteerd met je benoeming op 8 december jl. tot lid van de Raad van State.Goed gedaan ook met je toespraak. En hartstikke goed, dat jij als nieuwe generatie toetreedt tot de Raad met frisse ideeën.

Je vader sloeg als voorzitter de spijker op zijn kop toen hij zei, dat de Raad van State continue moet doen aan zelfkritische reflectie. En vice-voorzitter Thom de Graaf had helemaal gelijk, toen hij zei, dat het anders kan en soms ook anders moet. Het is alleen jammer dat de wijze woorden van je vader en Thom nog niet zijn doorgedrongen tot de staatsraden in de Afdeling Rechtspraak van de, inmiddels jouw, Raad van State.

Zoals je zei ga je in de toekomst nog veel leren van het werk bij de Raad van State. Beschouw deze brief daarom als een onderdeel van dat leerproces.

Samen met meer dan honderd organisaties van burgers in Nederland zet ik mij in voor een energietransitie voor de mensen, een energietransitie zonder windturbines op land, want daar hebben omwonenden last van en een deel van de omwonenden wordt er zelfs ziek van.

Jouw Raad van State speelt daarin een grote rol. Dat leg ik hieronder uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit de Hoeksche Waard, maar het speelt op gelijke wijze in heel Nederland.

Het Europees Hof heeft gezegd, dat als je windturbines neerzet je eerst goed moet testen of omwonenden daar geen last van hebben en daar niet ziek van worden. En als je die goede test overslaat en toch windturbines neerzet, dan zijn die windturbines illegaal. En in Nederland is die goede test in de meeste gevallen overgeslagen.

Jouw Raad van State heeft toen gezegd, dat dat alleen geldt voor nieuwe vergunningen, maar niet voor bestaande vergunningen. Jouw Raad van State heeft dus gezegd, dat díe illegale windturbines niet illegaal zijn, ofschoon het Europees Hof heeft gezegd dat ze illegaal zijn.

Toen heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen de provincies en gemeenten gezegd, dat illegale windturbines met bestaande vergunningen niet illegaal zijn, omdat jouw Raad van State heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, ofschoon het Europees Hof
heeft gezegd dat ze illegaal zijn.

Toen heeft de gemeente Hoeksche Waard de bouw van illegale windturbines met bestaande vergunningen goedgekeurd, omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat jouw Raad van State heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, ofschoon het Europees Hof heeft gezegd dat ze illegaal zijn.

Toen zijn de windturbinebouwers aan de slag gegaan met het bouwen van illegale windturbines, omdat de gemeente Hoeksche Waard heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat jouw Raad van State heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, ofschoon het Europees Hof heeft gezegd dat ze illegaal zijn.

Toen hebben burgers geprobeerd de illegale bouw te laten stoppen door de voorzieningenrechter in Rotterdam. Die rechter heeft gezegd, dat hij niet kan verbieden dat die illegale windturbines worden gebouwd, omdat een bouwstop teveel zou kosten voor de windturbinebouwers en dat is zielig, want zij kunnen er toch ook niets aan doen dat ze denken dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat de gemeente Hoeksche Waard heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal zijn, omdat jouw Raad van State heeft gezegd, dat die illegale windturbines niet illegaal
zijn, ofschoon het Europees Hof heeft gezegd dat ze illegaal zijn.

Dezelfde rechter is trouwens vergeten te zeggen dat het zielig is voor de omwonenden, dat ze last krijgen van die illegale windturbines of er ziek van worden.

Open brief aan prinses Amalia over fouten Raad van State inzake de plaatsing van windmolens in de Hoeksche Waard

Prinses Amalia. Foto: RVD, Frank Ruiter.

Beste prinses Amalia,

Ik hoop dat door jouw invloed de Raad van State weer een beginpunt wordt van de Nederlandse rechtsstaat in plaats van het beginpunt van een boek van Kafka. Je zei tijdens je interview, dat er geen school is om Koningin te worden, zoals die er wel is om advocaat of docent of bakker te worden. En je zei ook dat je hoopte een goede Koningin te worden.

Als jij er voor zorgt dat de Raad van State niet langer de Raad is van de macht en de lobby’s, maar de Raad voor de advocaat, de docent, de bakker en iedereen in Nederland, kortom de Raad van het volk, dan weet ik zeker dat jíj een goede Koningin wordt, een hele goede, een Koningin van het volk!

Nogmaals gefeliciteerd met je benoeming en heel veel succes toegewenst met je verdere loopbaan!

Met vriendelijke groet,

Kees Pieters

***