IJzig koud in Canada.

Van een onzer correspondenten.

Het is maar een geluk dat Peter Kuipers Munneke deze week geen dienst heeft in Canada. Want dan zou hij hele erge kou hebben moeten voorspellen. In het immens grote West Canada vroor het op veel plaatsen maar liefst min 56 graden. Sommige delen van Canada zijn bestempeld als ‘gevaarlijk gebied.’ Kouderecords vallen als bevroren duiven uit de lucht, niet alleen in Canada maar ook in andere delen van de wereld zoals India.

Kou en lagere temperaturen, dat is maar niets voor hem. Hij is er immers volstrekt van overtuigd dat de aarde opwarmt als u en ik in ons kopje koffie roeren en ziet in het mooie weer van vandaag en morgen het bewijs van een mondiale ondergang. Op twitter is onze wetenschapper geen fan van het alles groenmakende en leven schenkende CO2.

Peter Kuipers Munneke.

Kuipers Munneke durft pas koud weer te voorspellen als onze fabrieken in CO2 lockdown gaan, zou je denken.

Bij weersverwachtingen met warme vooruitzichten is de weerman er dus als de kippen bij om zijn gelijk aan te tonen dat het mis gaat. En dus werd er met de voorspelling van het zachte weer rond nieuwjaar, ineens groot uitgepakt op de NOS-site met de geniepige framing ‘lente-achtig’ op nieuwjaarsdag. Het is een kolfje naar zijn manipulatieve hand. Let op ‘warm’ waaraan hij het woordje ‘echt’ toevoegt:

‘De jaarwisseling lijkt dit jaar bijzonder zacht te worden. Volgens de weersverwachtingen wordt het op Oudejaarsdag zo’n 12 à 14 graden overdag en wordt het rond middernacht een graad of 8 à 10. “Echt warm”, zegt weerman Peter Kuipers Munneke.’

Dat gebeurt bewust. Alle punten en komma’s worden zorgvuldig afgewogen. U mag niet meer genieten van zacht weer: elk straaltje zon krijgt zo zijn ideologische plek bij het NOS-weer. Pas als het allemaal smelt en de mussen van het dak vallen, dan is het goed: dan staat zijn voorspelde ondergang voor de deur. Dus liever maar geen min 56 graden vorst en vastgelopen windturbines in dik ijs, want dan klopt zijn verwachting niet.

***