Cartoon: Mirjam Vissers.

Van een onzer correspondenten.

Elke keer als ik Rutte vrolijk met een appel in de mond door Den Haag zie fietsen dringt de gedachte zich op: zou hij werkelijk niet weten dat een oplopend CO2-gehalte door heel veel wetenschappers niet als een bedreiging van de planeet wordt gezien? Dat CO2 geen gif is? Dat een Jonagold zonder CO2 niet zo sappig kan worden?

We weten niet wat er allemaal in zijn hoofd omgaat, want het is best een hele drukke baan en veel inzichten worden hem verstrekt door derden.

Hoeveel waarheden krijgt de goede man niet voor zijn kiezen in dit land van vele stemmen? Hoewel de premier spijt heeft van zijn opmerking dat ‘visie een olifant is die je het zicht ontneemt’, moeten we aannemen dat hij nog niet gewonnen is voor het klimaatrealisme als samenhangend gedachtegoed. Tijdens de klimaattop in Glasgow was hij nog de klimaat-demonstrant in pak met zijn onophoudelijke ‘action, action, action.’ Sommigen deden de vingers in hun oren: we kennen het verhaal nu wel.

Uit doorgaans goede bron weten wij dat Mark Rutte al twee jaar in het bezit is van een bij hem afgeleverde brief waarin een visie is ontvouwd, wetenschappelijk onderbouwd, over een ander klimaatbeleid en de minder bedreigende rol van CO2. Dat was al weer herfst 2019. Maar zou hij die brief ooit hebben gelezen? Er is immers nooit een antwoord gekomen?

Soms bereikt essentiële informatie gewoonweg niet het centrum van de besluitvorming. Het telefoontje van de Berlijnse militair attaché Sas op 9 mei 1940 dat de Duitsers Nederland de volgende dag zouden binnenvallen, werd – om allerlei redenen – niet serieus genomen. Zo gaan die dingen.

En zo fietst Rutte kwiek trappend, als politicus–historicus mogelijk zorgeloos zijn eigen zwarte bladzij binnen. Wie zal het later zeggen? Rutte lijkt inmiddels voor de goede zaak helemaal verloren. De brief zal ook wel zoek zijn, het torentje kennende.

Is er dan niemand in Den Haag te vinden die nog voor de kerst, met een fles jenever zich een weg wil banen naar formateur Joan Remkes? Hem, na ingeschonken te hebben, uiteindelijk de vergeten brief voorleest? Nu het nog kan?

U vindt het oude maar zeer belangrijke document hier.

***

Voor de petitie tegen het ere-doctoraat van de TU Delft voor Frans Timmermans, zie hier.