Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het besluit van de gemeenteraad van Zeewolde om de weg vrij te maken voor een groot datacentrum heeft de gemoederen ernstig verhit deze week. Allerlei waarden spelen mee bij zo’n politiek besluit en staan op gespannen voet met elkaar. Het debat verscheurt politiek partijen, zoals bij GroenLinks en de PvdA die met hun aanvaarde ideologie de moderne wereld niet meer kunnen bijbenen. Groot struikelblok bij de vestiging is de benodigde energie:

‘De hoeveelheid gigawattuur is omgerekend evenveel als het stroomverbruik van ongeveer 460.000 huishoudens. Omdat het datacenter groene stroom wil gaan gebruiken, zullen daar ongeveer 115 windturbines van vier megawatt voor nodig zijn of veertien vierkante kilometer aan zonnepanelen, zeggen energie-experts.’ (Bron NOS)

De maatschappelijke steun voor de aanleg van zonnepanelen en het plaatsen van windmolens is snel aan het veranderen, zo blijkt uit opinieonderzoek. Bij nagenoeg alle politieke partijen is er inmiddels een sterke voorkeur voor duurzame innovatie, zoals onderzoek naar thorium, boven de aanleg van wind- en zonneparken. Een omslagpunt in de opinievorming is zomaar zichtbaar geworden.

Zie hier.

Opvallend in het genoemde opinieonderzoek is de grote maatschappelijke steun onder veel partijen voor kernenergie, vooral ook bij jongeren. Bij een nieuwkomer als JA21 is zelfs negen op de tien stemmers voor meer kerncentrales: men wil er zelfs meer dan drie. Nog even en ze zijn niet meer aan te slepen, zou men denken.

De aanvoer van energie voor het midden van het land zou zeer goed bediend kunnen worden met de plaatsing van een kerncentrale in het IJsselmeer. Zo komt ook de vestiging van moderne bedrijven, zoals Meta in Zeewolde, met hun grote energiebehoefte in een ander daglicht te staan. Landschap slurpende windturbines en zonneweides tot voorbij de horizon zijn dan niet meer nodig.

Daarbij komt dat er in de wereld ruime ervaring is met ‘kernenergie op zee’, zowel boven als onder de waterspiegel. Er bestaan al drijvende kerncentrales. Het IJsselmeer is zeer dun bevolkt en er is ruim voldoende koelwater. De oppervlakte is 1133 km2 en het is bijna 6 meter diep.

Wil je niet alleen omzien naar elkaar, maar ook vooruitkijken naar de toekomst.

Rutte grijp je kans. Duimpje omhoog!

***