Sameh Shoukry minister van BZ van Egypte en milieuminister Yasmine Fouad. Foto’s: Brookings Institute/Flickr; IISD/ENB Mike Muzurakis.

Van een onzer correspondenten.

Yasmine Fouad zou het doen. Met haar expertise, nota bene een klimaatwetenschapper, zou zij de meest geschikte kandidaat zijn om de volgende klimaattop in Egypte te leiden. Zie hier.

Maar vorige week werd duidelijk dat het echte gezicht van de top niemand minder is dan oud- Minister van Buitenlandse zaken Sameh Shoukry.

In de wereld van de internationale klimaatdiplomatie is deze plotselinge wisseling van de wacht met verontwaardiging ontvangen. De voorbereidingen voor de top zijn immers al maanden op gang?

Critici stellen dat Shoukry ‘geen enkele ervaring nog enig interesse heeft getoond in het klimaatvraagstuk’, terwijl Fouad het ene na het andere klimaatpanel heeft voorgezeten en voor het IPCC zelfs een rapport heeft geschreven over ‘verwoestijning’. Zij wordt gezien als een ‘veterane’ van het klimaatbeleid.

Daarbij komt dat 21 klimaattoppen inmiddels voorgezeten zijn door mannen en maar 5 door vrouwen. Is Shoukry op zich wel geschikt?

Diplomaten die hem tegenover zich kregen, zo blijkt uit Wikileaksdocumenten, kwalificeren hem als agressief, autoritair, kortaf en brutaal. Hij zou zijn chauffeur commanderen en mensen afbekken. Vraag is dus of Shoukry met zijn nurksheid wel de juiste man op de juiste plaats is, ondanks zijn enorme diplomatieke ervaring en navenant hoogwaardig netwerk.

Daarbij komt dat een internationale klimaattop ook de plek is waar rechten voor vrouwen en homosexuelen hun plek hebben in de ‘carbononderhandelingen’, zoals ook bleek tijdens de klimaattop in Glasgow. Of Shoukry het boegbeeld zal zijn van die noden, kan worden uitgesloten. Op de gezamenlijke persconferentie met onze Klimaatminister Rob Jetten (D66) kunnen we het hen dan vragen.

***

Bronnen o.a.: Climate Home News, Action Aid.