Van een onzer correspondenten.

Angst voor een naderende ondergang zit er bij de mensheid goed in. Het kan immers in een klap afgelopen zijn. De speelfilm ‘Don’t look up’ speelt in op dit sentiment en gaat over een grote komeet die richting aarde suist en ons gaat vernietigen. Volgens de makers wordt een parallel gelegd met klimaatverandering, sommigen herkennen dit narratief, anderen niet.

De Guardian, geheel in de greep van een bijna totale klimaatangst, liet een klimaatwetenschapper naar de film kijken die bevestigde wat de creatieve plotschrijvers in Hollywood allemaal hadden bedacht. Voor hem was deze fictie zelfs realiteit!

Nederland heeft haar eigen ‘Don’t look up’ en het verhaal van de angst voor de ondergang bestaat al sinds 1774. We moeten naar het planetarium in Franeker wat met grote precisie is getimmerd en gezaagd door Eise Eisinga, een amateur-astronoom van wereldklasse.

Hij verzette zich tegen de heersende vrees dat er een ‘ontslooping van het heelal’ zou plaatsvinden doordat planeten op elkaar zouden botsen. Een dominee uit een naburig dorp had berekend dat dit zou gaan gebeuren en kreeg groot gehoor. Gelovigen keken met ontzetting naar de flonkerende sterrenhemel en wisten zich geen raad. Op 8 mei 1774 zou het voorbij zijn. De aarde zou een mep krijgen en in de zon verbranden.

Eise Eisinga.

Eisinga begreep dat het anders zat, nam wiskundelessen en bouwde zijn planetenstelsel, zodat mensen konden zien dat van een botsing nooit sprake kon zijn. Hij bouwde een draaiend ‘hemels uurwerk’ in zijn huiskamer met Mercurius, Venus, Mars en de Aarde.

Hij had ook graag de belendende bedstede in zijn heelal willen betrekken, maar dat zag zijn vrouw niet zitten. Eisinga liet zien dat er geen reden was voor angst, als je omhoog keek. Het magnifieke uurwerk draait nog steeds. Klimaatminister Rob Jetten zou eens een kijkje moeten nemen.

***