Van een onzer correspondenten.

Had je gedacht dat het Nederlandse landschap al onredelijk lelijk is geworden met alle onnodige windmolens, zonnepanelen en bio-massacentrales, er staat ons mogelijk nog veel meer landschapspijn te wachten.

Niet zo’n zacht pijntje ook, maar vreselijke kiespijn. Wat dacht u van de enorme CO2-zuigers die in ontwikkeling zijn? Het zijn apparaten die door een stel Zwitserse ondernemers zijn ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen en ergens op te slaan.

Men wil de aarde redden en geld verdienen. Elke bioloog die uw kinderen les geeft op school zou toch moeten vertellen dat CO2 een zeer vitaal onschadelijk gas is, goed voor mens en natuur en geen aantoonbare relatie heeft met de natuurlijke opwarming en afkoeling van moeder aarde?

Maar dit inzicht lijkt aan sommigen niet besteed, zeker wanneer CO2-reductie een businessmodel wordt. Het kan een groeiende markt worden als overheden in de toekomst genoodzaakt zijn, door kleine actiegroepen bij de rechter afgedwongen, subsidies te verstrekken om de klimaatdoelen te halen.

En dan staan dit soort installaties mogelijk in uw achtertuin, langs de snelweg of bij de boer op het land. Niets lijkt immers te gek als het gaat om CO2 beperking.

CO2-afvanginstallatie IJsland.

Vorig jaar is in IJsland de grootste CO2-afvang centrale geopend en er volgen nog meer. Het Canadese Carbon Engineering, wat door Bill Gates wordt gesteund, is drie maanden geleden gestart met de bouw van een centrale in Schotland. Ook Texas zal volgend jaar aan de beurt zijn. Er zijn, naast vervuiling van het landschap, ook kritische geluiden over het effect van de installaties op de totale CO2-hoeveelheid in de atmosfeer. En het economisch rendement is ook aan ernstige twijfel onderhevig. Maar komen zullen ze. Zelfs normale frisse lucht is verdacht.

***

(Bron: o.a. Business Insider)