Sankt Moritz.

Van een onzer correspondenten.

De laatste Olympische winterspelen van deze eeuw, over zo’n kleine tachtig jaar, zouden wel eens flink averij kunnen oplopen door de uitstoot van CO2. Precieze modelberekeningen van de Universiteit van Waterloo zouden dit aantonen, stelt persbureau Reuters.

De geleerden stelden vast dat Olympische oorden als Sankt Moritz en Lillehammer ‘Olympische relikwieën’ kunnen worden. Hun gastheerschap van die toekomstige spelen staat nu al op het spel door temperatuursverhogingen, aldus de bezorgde cijferaars. Alleen Sapporo zou het als Olympische dorp nog kunnen overleven, maar ook dat is maar ernstig de vraag.

Vanaf 2030 worden daarom Olympische gaststeden en hun inwoners contractueel verplicht ‘klimaatpositief ‘ te zijn. Hoe moet het met de open haard in de fraaie hotels tijdens de Spelen?

Het rapport stelt ook dat hogere ongevallen- en letselcijfers onder sneeuwsporters gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan hogere omgevingstemperaturen en slechte sneeuwcondities. Onderzoekers ondervroegen daarom Olympische atleten en die vonden dat 89 procent van de weerpatronen van invloed zijn op de sportbeoefening, 94 procent vreest dat klimaatverandering nadelig is voor de sport.

Je vraagt wat, je krijgt wat. Hoe ook de klimaatalgebra van de hele verre toekomst ons iets op de mouw wil spelden, moeder natuur bepaalt anders. In Olympisch dorp St. Moritz was deze kerst een absoluut onverwacht meteorologisch sneeuwrecord. AlpineAdventures schreef:

‘Wat een kerstgeschenk! Liefst 60 centimeter sneeuw viel als vers poeder in St. Moritz en 120 centimeter in de bergen. De Zuidelijke Alpen laten een overvloedige sneeuwval zien. Verschillende weerstations geven een hoeveelheid sneeuwval aan die alle records verbreken.’

St. Moritz blijft natuurlijk wel een Olympisch dorp, wat rammelende modellen ook voorspellen.

***