Eva Jinek.

Van een onzer correspondenten.

Dag Eva,

In Tulsa, in de staat Oklahoma, waar jij bent geboren, is iedereen vandaag in paraatheid. Er is een ‘gevaarlijke winterstorm’ op komst. Grote delen van Amerika zijn in de ban van koudefronten en lage temperaturen.

De weerman van Tulsa waarschuwt dan ook dat mensen voorbereidingen moeten treffen. Eerst zal er regen komen, dan ijzel en natte sneeuw en daar bovenop nog gewone sneeuw.

Winter in Tulsa. Wij moeten het met jou hebben over klimaatverandering. Wetenschappers beweren dat de aarde opwarmt door menselijk toedoen en dat de uitstoot van CO2 daar de oorzaak van is, andere wetenschappers beweren het tegendeel. Achter klimaatverandering zit een wetenschappelijk debat, maar wij horen vaak de ene kant van die discussie, het andere standpunt zien wij amper in Hilversum terug: dat het allemaal meevalt, dat wij niet sterven aan CO2 zoals Minister Kaag ons wil doen geloven.

Vandaag is het weer zover: een Europese milieuorganisatie stelt dat de Rotterdamse scheepvaart de ‘grootste vervuiler’ is, verantwoordelijk voor een ‘koolstofuitstoot van 13.7 miljoen ton’, zo bericht de NOS vandaag. De omroep kent niet het onderscheid tussen kooldioxide (CO2) en koolstof en beweert zelfs dat CO2 giftig is.

Op basis van deze eenzijdige en misleidende berichtgeving worden talkshow-gesprekken voorbereid en krijgen andere wetenschappelijke argumenten geen kans. Als de rol van CO2 veel minder van invloed is dan gedacht wordt, komt er een heel nieuw perspectief. Dan gaat Aboutaleb zelfs glimlachen bij jou aan tafel, trots op de haven als hij is.

Jij kunt het verschil maken Eva, door op zoek te blijven gaan naar het tegenargument in de klimaatdiscussie. Je moeder was al een dwarskop en wilde geen ruggenprik bij jouw geboorte, de Amerikaanse kranten stonden er van vol. Jij kunt die onverzettelijkheid ook tonen. Stel de vraag die in Hilversum maar niet op tafel komt: hoe erg is nou meer CO2? Prik het door Eva!

Nederland heeft je nodig.

***

Volgende Billboard Hilversum: Peter Kuipers Munneke