Europa's zelf veroorzaakte energieramp door hopeloos onbetrouwbare wind- en zonne-energie, gebrek aan kernenergie dus meer kerncentrales.

Michael Shellenberger.

Auteur: Michael Shellenberger.

Vertaling: Martien de Wit.

Wie een voorproefje wil van hoe de ’transitie’ naar wind- en zonne-energie eruit zou kunnen zien, hoeft niet verder te kijken dan Europa. De beste (of eigenlijk de slechtste) voorbeelden, Duitsland en het VK zitten midden in een zelfveroorzaakte energiedebacle en veel van hun buren zitten daar niet ver meer vandaan.

Massale windstiltes – die eind 2021 maandenlang duurden – hebben duidelijk gemaakt dat Europa’s overdreven afhankelijkheid van chaotisch intermitterende windenergie het resultaat is van een groots en collectief waanidee, gedreven door een verbeten en onwrikbare ideologie; niet het eerste geval van collectieve waanzin dat de Duitsers hebben meegemaakt, dat is zeker.

Terwijl de Fransen in reactie op de Big Calm terugkwamen op hun kernenergie-uittocht, blijven de Duitsers vastbesloten hun kerncentrales voorgoed te sluiten.

Altijd kunnen profiteren van kolenstroom uit Polen en kernenergie uit Frankrijk is de enige reden waarom de Duitsers zich kunnen bezighouden met dat soort zelfingenomen energiemassochisme.

Net als bij alcohol- en gokverslavingen is de eerste stap bij het aanpakken van een obsessie voor wind- en zonne-energie, toegeven dat je een probleem hebt. Daarom is het belangrijk op te merken dat Bloomberg, een propagandakanaal voor hernieuwbare energie, onlangs zijn allereerste stuk heeft gepubliceerd waarin kritiek wordt geuit op wind- en zonne-energie en op hun eigen unieke bijdrage aan Europa’s aankomende energieramp.

Michael Shellenberger neemt een kijkje in Bloomberg’s grote achterwaartse salto.

Bloomberg geeft eindelijk toe dat de manie van hernieuwbare energiebronnen de oorzaak is van energietekorten

Michael Shellenberger SubStack

Michael Shellenberger

5 januari 2022

Europa's zelf veroorzaakte energieramp door hopeloos onbetrouwbare wind- en zonne-energie, gebrek aan kernenergie dus meer kerncentrales.Tussen 2017 en 2021 hebben Environmental Progress en ik tientallen artikelen onderzocht en gepubliceerd, getuigd voor het Congres en een boek geschreven, Apocalypse Never, waarin we betoogden dat weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen elektriciteit steeds onbetrouwbaarder en duurder maakten en de Verenigde Staten, Europa en Azië gevaarlijk afhankelijk maakten van aardgas. Als reactie daarop deden progressieve klimaatactivisten een georganiseerde en enigszins succesvolle poging om onze financiering stop te zetten, ons te censureren op Facebook en te voorkomen dat ik zou getuigen voor het Congres.

Maar nu heeft een van de grootste voorstanders van aardgas en hernieuwbare energiebronnen, de mediagigant Bloomberg, wiens eigenaar, Michael Bloomberg, rechtstreeks in aardgas en hernieuwbare energiebronnen investeert, een artikel gepubliceerd waarin hij bijna elk punt dat wij in de loop der jaren hebben gemaakt, toegeeft en onderbouwt. “Europe Sleepwalked Into an Energy Crisis That Could Last Years,” schreeuwt de kop. (Europa slaapwandelde een energiecrisis in, die jaren zou kunnen duren). Het artikel concludeert dat de crisis “jaren in de maak” was omdat Europa “kolengestookte elektriciteitscentrales sluit en zijn afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen vergroot.”

Bloomberg houdt zich nog in en beschrijft de situatie in sommige opzichten verkeerd. In het artikel wordt, net als in veel andere artikelen van Bloomberg, de inzet van hernieuwbare energiebronnen ten onrechte bestempeld als een ‘energietransitie’, vergelijkbaar met de overgang van hout naar steenkool en van steenkool naar aardgas in het verleden, waarbij niet wordt erkend dat de slechte fysica van energie-verdunde hernieuwbare energiebronnen dit onmogelijk maakt. En het suggereert dat Europa’s energiecrisis het resultaat is van onwetendheid. “De energiecrisis heeft het blok getroffen,” merkt een PR-persoon voor duurzame energie op, “toen leveringszekerheid niet op het menu van de EU-beleidsmakers stond,” daarbij voorbijgaand aan het feit dat ik en anderen de EU-beleidsmakers juist voor deze crisis hebben gewaarschuwd.

Maar het strekt het artikel tot eer dat het erkent dat de energiecrisis een direct gevolg is van het feit dat Europa te veel heeft geïnvesteerd in onbetrouwbare hernieuwbare energiebronnen en te weinig in betrouwbare energiebronnen. “Wind- en zonne-energie zijn schoner, maar soms wispelturig,” geven de auteurs toe, in het understatement van het jaar, “zoals wordt geïllustreerd door de plotselinge daling in door turbines opgewekt vermogen die het continent vorig jaar registreerde.” (Ik was de eerste Amerikaanse journalist die meldde dat Duitsland zijn emissies in de eerste helft van 2021 met 25% zag stijgen door een gebrek aan wind).

Nu blijkt uit een nieuwe analyse van Environmental Progress dat de emissies in Duitsland vorig jaar zijn toegenomen en dit jaar waarschijnlijk weer zullen toenemen. Dit jaar zal de Duitse elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen 44% bedragen, vergeleken met 39% in 2021 en 37% in 2020, ervan uitgaande dat de weersomstandigheden en de vraag naar elektriciteit vergelijkbaar zijn met 2021. De emissies van de Duitse elektriciteitssector zullen stijgen van 244 miljoen ton in 2021 tot 264 miljoen ton in 2022.

Europa's zelf veroorzaakte energieramp door hopeloos onbetrouwbare wind- en zonne-energie, gebrek aan kernenergie dus meer kerncentrales.

En Bloomberg merkt op dat Europa zich in een volledige energiecrisis bevindt. “De verlaten zoutmijnen, aquifers en brandstofdepots die Europa’s voorraden aardgas bevatten, zijn nog nooit zo leeg geweest op dit moment in de winter,” merkt het op, en “het continent worstelt met een aanbodschaarste die ervoor heeft gezorgd dat de referentieprijzen voor gas meer dan verviervoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar, waardoor bedrijven en huishoudens onder druk komen te staan. Door de crisis is de Europese Unie overgeleverd aan het weer en de grillen van de Russische president Vladimir Poetin, die allebei moeilijk te voorspellen zijn.”

Het is waar dat Amerikaans aardgas uit fracking, een methode die ik sinds 2013 verdedig, naar Europa wordt verscheept en de pijn van Europa zal verzachten. En het heeft niet geholpen dat de Franse leiders hun kerncentrales heel slecht hebben gemanaged, met als gevolg een beschamende daling van hun productie met 30% tijdens de crisis.

Maar, merkt Bloomberg op, de verlichting die wordt geboden door Amerikaans vloeibaar aardgas (LNG) is “in het beste geval tijdelijk…. De opslagplaatsen [voor aardgas] zijn slechts voor 56% gevuld, meer dan 15 procentpunten onder het 10-jarig gemiddelde… Afgezien van een toename van de Russische export, iets wat niet waarschijnlijk is, zal het niveau eind maart minder dan 15% bedragen, het laagste niveau ooit… Met de twee koudste maanden van de winter nog voor de boeg, bestaat de vrees dat Europa zonder gas zal komen te zitten.”

En het gebrek aan kernenergie onderstreept de behoefte aan meer kerncentrales, aangezien die betrouwbaar zijn en onafhankelijk van het weer werken als ze goed worden beheerd. Hoe goed een zonnepark ook wordt beheerd, het kan het weer niet veranderen.

Europa's zelf veroorzaakte energieramp door hopeloos onbetrouwbare wind- en zonne-energie, gebrek aan kernenergie dus meer kerncentrales.

En nu verzamelt Rusland troepen aan de grens met Oekraïne en kan mogelijk binnenvallen. Dit is een probleem omdat een derde van het Russische gas dat naar Europa gaat, door Oekraïne gaat. Als er oorlog uitbreekt, kan Europa met ernstige gastekorten te kampen krijgen. Een te grote afhankelijkheid van aardgas en hernieuwbare energiebronnen en te weinig investeringen in kernenergie, heeft dus de energiezekerheid en daarmee de nationale veiligheid van Europa ondermijnd, aangezien staatshoofden die afhankelijk zijn van Russisch gas zich minder snel zullen uitspreken tegen een invasie.

Zelfs oude voorstanders van aardgas en hernieuwbare energie zijn het erover eens dat er een crisis is. “Het vermogen van Europa en de VS om te reageren op een Russische invasie wordt beperkt door de wens om de energiecrisis in Europa niet te verergeren door de Russische energie-export te sanctioneren en, meer in het algemeen, door de dreiging dat Rusland elke confrontatie kan vergelden door de gasstromen naar Europa te beperken, zoals Rusland in 2006 en 2009 deed,” vertelde Jason Bordoff, een voormalige ambtenaar van de regering-Obama, aan Bloomberg.

Covid versnelde vele trends en één daarvan is de erkenning dat onbetrouwbare en weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen de moderne economieën niet van voldoende energie kunnen voorzien. Senator Joe Manchin noemde specifiek de rol die hernieuwbare energiebronnen spelen in het minder betrouwbaar maken van Amerika’s elektriciteit toen hij in december Build Back Better-wetgeving om zeep hielp. Nederland noemde de behoefte aan betrouwbare elektriciteit toen het plannen aankondigde om kernenergie uit te breiden.

Nu New England een groot risico loopt op energietekorten om precies dezelfde redenen als Europa, is het tijd dat het Amerikaanse volk en zijn vertegenwoordigers volledig wakker worden geschud door de realiteit dat moderne samenlevingen niet kunnen vertrouwen op onbetrouwbare hernieuwbare energiebronnen. Het zou ook helpen als de hernieuwbare energie-industrie en haar dogmatische aanhangers, waaronder Facebook’s Mark Zuckerberg, afgevaardigde Sean Casten, en afgevaardigde Jared Huffman, zouden stoppen met het proberen te censureren en anderszins het zwijgen op te leggen aan de mensen die in de eerste plaats alarm sloegen over de komende crisis.

***

Zie hier.

Bron hier.