Kerry/Poetin. Foto: Foxnews.com.

Van een onzer correspondenten.

John Kerry werd donderdag door critici zwaar gehekeld omdat hij de hoop uitsprak dat de Russische president Poetin de wereld zou helpen ‘op koers te blijven’ met het bestrijden van klimaatverandering, ondanks de invasie van Oekraïne door Russische strijdkrachten. Kerry zei dit woensdag tijdens een optreden op BBC Arabic, waarin hij ook klaagde over de mogelijke ‘emissiegevolgen’ van de oorlog in Oekraïne en bang was dat de aandacht van grote landen zou worden ‘afgeleid’ van het bestrijden van klimaatverandering vanwege de oorlog.

Kerry:

‘(Er zijn, red) massale gevolgen voor de uitstoot als gevolg van de oorlog, maar even belangrijk is dat je de focus van de mensen gaat verliezen. Je gaat zeker de aandacht van het grote land verliezen omdat ze zullen worden afgeleid, en ik denk dat het een schadelijke impact kan hebben.’ Bron: Foxnews.

Kerry zei zich zorgen te maken over het lot van de bevolking van Oekraïne maar ook over het streven van Rusland om de grenzen van het internationale recht door geweld opzij te zetten.

Wat klimaatverandering betreft stelde hij dat Poetin moet beseffen dat ze in het noordelijke deel van zijn land leven waar 66% procent van de natie ooit bevroren land was.

‘Nu is het aan het ontdooien en is de infrastructuur in gevaar’.

Daardoor loopt het volk van Rusland gevaar, volgens de klimaatgezant.

Zijn uitspraken werden door critici gekwalificeerd als ‘een totale clownshow’ en ‘hij is een gecertificeerde grappenmaker.’ De Britse parlementariër Marcus Fysh schreef dat ‘dit soort idioten het probleem zijn.’

Vorige week trok Kerry ook de aandacht door te stellen dat klimaatverandering een kwestie is die verder gaat dan politieke strijd.

***

Bronnen: Dailymail.com, WSJ.com, Egypt Today.