Jennifer Morgan, Greenpeace. Foto: Sourcing.matters.show.

Van een onzer correspondenten.

Jennifer Morgan, de Amerikaanse Directeur van Greenpeace International, wordt de nieuwe klimaatgezant van de Duitse Bondsrepubliek. Zij zou zijn voorgedragen door Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Die Grünen), meldden Berlijnse bronnen.

Daarmee is voor Duitsland een belangrijk schaakstuk verzet in de internationale klimaatdiplomatie. Duitsland, als voorzitter van de G7, wil komen tot een hechte club van landen die in eigen optiek echt werk maken van de klimaatdoelen.

Landen met een andere energiepolitiek zullen daarbij niet worden toegelaten of boetes moeten betalen. Insiders spreken over de benoeming van een ‘gewaagde, niet-Duitse’ manoeuvre.

Van Morgan wordt verwacht dat zij landen binnenboord kan trekken om deel uit te maken van die nieuwe klimaatgroep. De beleidsafdeling ‘Internationaal klimaatbeleid’ is inmiddels zelfs verplaatst naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

Morgan spreekt ook Duits. Of haar activistische verleden een pre is, zal moeten blijken. Onlangs bepleitte ze nog een advertentieverbod voor de fossiele energie-industrie. Ook was ze betrokken bij een campagne waar ze, samen met veertig andere Greenpeace-activisten, op kajaks de toegang tot een Shell-raffinaderij blokkeerde.

Europese initiatieven om te komen tot een CO2 heffingsstelsel voor importproducten, zoals nu het plan van de klimaatclub, zijn al eerder met huiver door Rusland en China ontvangen.

Mede aan Morgan de taak om aan deze grote landen duidelijk te maken dat het echt om het klimaat gaat en geen protectionisme is wat Europa drijft met de CO2-beprijzing, wat zij zeggen te vrezen.

In die zin heeft de voormalig Greenpeace-directeur een dubbele boodschap: de nieuw te vormen Duitse ‘Klimaclub’ uit de sfeer halen van de internationale realpolitik en tegelijk landen te overtuigen om toch maar af te zien van het zogenaamde verderfelijke fossiele energiegebruik.

Luidruchtig met megafoon rondtoeren in een rubberboot is een stuk eenvoudiger dan onderhandelen met Putin. Zeker als het gaat om gas en olie.

***

Bronnen: Reuters, Der Spiegel, Twitter.