Foto: News.com.au.

Van een onzer correspondenten.

De Australische minister van Milieu Sussan Ley heeft het pleit gewonnen dat ze geen zorgplicht heeft om jongeren te beschermen tegen klimaatverandering. De groep van acht tieners stelde dat de Australische overheid de plicht had jongeren te beschermen tegen klimaatverandering, en dat deze zorg een overweging moest zijn in het goedkeuringsproces voor projecten die broeikasgassen zouden produceren. De ‘class action’ voerde aan dat het opgraven en verbranden van kolen de klimaatverandering zou verergeren en in de toekomst jongeren zou schaden.

In een eerdere uitspraak was het groepje tieners – die spraken namens alle Australische kinderen – in het gelijk gesteld, maar gisteren oordeelde de federale rechtbank unaniem dat het eerdere vonnis moest worden vernietigd. Het nieuwe vonnis stelde dat, hoewel het bewijs van klimaatverandering en de gevaren voor de mensheid niet werd betwist, de minister van Milieu toch geen zorgplicht had jegens de kinderen van Australië.

De eerdere overwinning, nu teruggedraaid, leidde tot krantenkoppen over de hele wereld. De eerste zaak ter wereld was gebaseerd op common law-principes om de zorgplicht vast te stellen, en is dus ook relevant voor andere common law-landen, waaronder Engeland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Juristen, verbonden met de strijd tegen klimaatverandering, stellen dat met dit vonnis de zaak 20 jaar terug is geworpen in de tijd, juist op een moment dat strijd tegen klimaatverandering steeds urgenter wordt.

Experts verwachten dat de kinderen waarschijnlijk in beroep gaan tegen de beslissing van de federale rechter, maar in de tussentijd neemt de uitspraak de zorgplicht weg die met dit vonnis is weggenomen door de rechter.

De groep tieners heeft 28 dagen de tijd om een ‘appeal’ voor te bereiden bij het Hooggerechtshof. Maar slchts in 1 op de 10 gevallen wordt zo’n ‘appeal’ erkend.

***

Bronnen: abc.net.au, the conversation.com, pedestrian.tv