Environmental, Social and Governance (ESG) desinvesteringen in fossiele brandstoffen, de “demonen van de wereld”, leiden de samenleving terug naar de koolstofarme wereld van de jaren 1800 en daarvoor.

Auteur: Ronald Stein (Ambassadeur voor Energie & Infrastructuur, Irvine, Californië)

Vertaling: Martien de Wit.

Tegenwoordig is het ESG-desinvesteren in fossiele brandstoffen een rage op Wall Street, d.w.z. het afstoten van investeringen in alle drie de fossiele brandstoffen: kolen, aardgas en ruwe olie, alleen maar om de uitstoot van CO2 te verminderen. Zowel president Biden als de Verenigde Naties steunen het goedkeuren van het samenspannen van banken en investeringsgiganten om economieën en onze energie-infrastructuur opnieuw vorm te geven.

Een door de Verenigde Naties gesteunde en gepromote groep, de Principals of Responsible Investment (PRI), meldde dat 4.721 ondertekenaars uit meer dan 135 landen de PRI hadden ondertekend. Gezamenlijk beheren deze bedrijven, investeerders en beleggingsbeheerders meer dan 100 biljoen dollar aan activa. Het PRI-pact benadrukt het belang van informatieverstrekking over milieu, maatschappij en goed bestuur (Environmental, Social, and Governance – ESG) en sponsort het onder druk zetten van bedrijven om ESG te implementeren.

Terwijl hernieuwbare energiebronnen blijven onderpresteren bij de opwekking van elektriciteit uit briesjes en zonneschijn, blijft de onschuldige toeschouwer het doelwit van de eliminatie van ruwe olie (dat zelden voor elektriciteit wordt gebruikt) net als van steenkool en aardgas.

Banken toestaan om samen te spannen teneinde economieën en levensstijlen zo te hervormen dat zij overeenstemmen met de voorkeuren van banken en andere financiële instellingen, is een zeer gevaarlijk precedent. De bevolking heeft nooit gestemd over een besluit om banken dit soort controle over onze wereld te geven.

Burgers beroven van de meer dan 6.000 producten die vóór 1900 niet bestonden, gemaakt van de oliederivaten die van ruwe olie worden gemaakt, is immoreel en kwaadaardig omdat extreme tekorten zullen leiden tot miljarden doden door ziekten, ondervoeding en weer-gerelateerde sterfgevallen.

Hoe durven die ESG-banken en investeringsgiganten, in de gezondere en rijkere landen, erop aan te dringen dat we de toekomstige toegang van arme landen tot fossiele brandstoffen beperken? Goedkope, betrouwbare, toegankelijke energie en producten uit fossiele brandstoffen zijn levensreddend en een van de beste manieren om uit de armoede te geraken.

De domino-effecten van het sleutelen aan de bevoorradingsketen van fossiele brandstoffen zijn tekorten en stijgende prijzen, niet alleen voor elektriciteit, maar ook voor de duizenden producten die van ruwe olie worden gemaakt.

Onbedoelde gevolgen van de ESG-woede om de wereld te verlossen van het gebruik van ruwe olie zouden zijn dat het aanbod wordt beperkt en/of dat er geen producten en brandstoffen meer worden vervaardigd uit ruwe olie zoals bijvoorbeeld:

– Asfalt voor de ruwweg 65 miljoen mijl aan wegen in de wereld.

– Banden voor de 1,4 miljard voertuigen in de wereld.

– Meststoffen om de 8 miljard mensen wereldwijd te voeden op een aarde die steeds voller wordt en die steeds intensiever gebruik maakt van hulpbronnen.

Medische producten die voornamelijk gemaakt zijn van oliederivaten

– De meer dan 50.000 militaire, commerciële en privévliegtuigen en de Air Force One van de president.

– De meer dan 53.000 koopvaardijschepen, die producten over de hele wereld vervoeren.

– Voertuigen die grotendeels van kunststoffen zijn gemaakt.

– Hernieuwbare energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen die gedeeltelijk van aardoliederivaten zijn gemaakt.

Afstappen van fossiele brandstoffen zou veel van de vooruitgang van de afgelopen eeuwen ongedaan maken. De uitvindingen van de auto, het vliegtuig en het gebruik van aardolie in het begin van de 20e eeuw leidden ons naar de industriële revolutie en overwinningen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De gezondere en rijkere landen van vandaag hebben nu meer dan 6.000 producten die een paar honderd jaar geleden niet bestonden, allemaal vervaardigd uit aardoliederivaten.

In de afgelopen paar eeuwen heeft de welvaart in de rijkere en gezondere landen door het gebruik van fossiele brandstoffen de kindersterfte teruggedrongen, de levensduur verlengd van 40+ tot meer dan 80+, ons in staat gesteld ons overal ter wereld te verplaatsen met vliegtuigen, treinen, schepen en voertuigen en het aantal door het weer veroorzaakte sterfgevallen vrijwel geëlimineerd.

Hoe de levensstijl is zonder de duizenden producten van oliederivaten kunnen we vandaag gemakkelijk zien, gewoon door de armste landen ter wereld te observeren, waar wereldwijd elk jaar 11 miljoen kinderen sterven. Die sterfgevallen in ‘koolstofarme’ ontwikkelingslanden zijn te wijten aan te voorkomen oorzaken als diarree, malaria, neonatale infecties, longontsteking, vroeggeboorte of zuurstofgebrek bij de geboorte, omdat veel ontwikkelingslanden geen of nauwelijks toegang hebben tot die producten uit aardoliederivaten waarvan de rijke en gezonde landen wel kunnen profiteren.

Een complexe wisselwerking die samenhangt met beleidskeuzes om te snel over te schakelen op intermitterende elektriciteit uit wind en zonneschijn, is dat het opgeven van fossiele brandstoffen ten minste 80 procent van de mensheid, of meer dan 6 miljard mensen in deze wereld die van minder dan 10 dollar per dag moeten rondkomen, nog meer zal beroven van dezelfde producten waar de rijke en gezonde landen wel van kunnen profiteren en/of het gebruik ervan zal vertragen.

Terwijl het desinvesteren in fossiele brandstoffen voortgaat, hebben banken en investeringsgiganten geen herinnering aan de kip met gouden eieren van petrochemische stoffen in samenlevingen die verantwoordelijk waren voor de wereldbevolking die in minder dan 200 jaar van 1 naar 8 miljard is gestegen. Pogingen om het gebruik van ruwe olie te staken zouden wel eens de grootste bedreiging voor de beschaving kunnen zijn – niet de klimaatverandering – en de wereld naar een tijdperk van Extreme Shortages Guaranteed (ESG) kunnen leiden zoals het was in de koolstofarme wereld van de jaren 1800!

Ronald Stein.

Het is tijd voor de mensen om anti-ESG wetten te eisen van hun wetgevende lichamen en een halt toe te roepen aan de banken die samenspannen om economieën en levensstijlen te hervormen en tekorten en inflatie te veroorzaken bij werkende mensen.

***

* ESG staat voor milieu, maatschappij en bestuur. ESG-beleggen is een manier om in bedrijven te beleggen op basis van hun inzet voor een of meer ESG-factoren. Het wordt vaak ook duurzaam beleggen, maatschappelijk verantwoord beleggen en impact investing genoemd.

***

Bron hier.