Piet Paulusma.

Van een onzer correspondenten.

Weerman Piet Paulusma is niet meer. Met hem gaat een markante stem over het Hollandse weer verloren. Hoewel geen meteoroloog in academische zin, wist hij met zijn prognoses een groot publiek te bereiken. Piet was authentiek en daarin lag zijn grote kracht. Hij zocht het weer zelf op. Werd het zonnig, stond Piet in t-shirt bezweet bij de barbecue, kwamen er buien en storm, vond je hem verregend op een pier.

Hij schroomde niet om lange termijnvoorspellingen te doen en durfde zelfs winters en zomers vooraf te voorspellen. Dat ging soms goed, soms ook helemaal mis zoals bij de laatste winter die veel zachter was dan Paulusma had ingeschat: er was amper vorst, bijna geen sneeuw.

Naar eigen zeggen kwam er ook altijd een beetje gevoel bij. Paulusma bleef geloven in een Elfstedentocht maar maakte zich niettemin zorgen over klimaatverandering. Paulusma:

‘Over het menselijke aandeel daarin kun je met elkaar praten, maar laat mensen in hun waarde. Er zijn mensen, én wetenschappers, die daar nou eenmaal anders over denken.’

Piet Paulusma zag het scherp.

***