Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Een actueel overzicht in de pers over de relatie tussen mondiaal energiebeleid en de oorlog in Oekraïne.

New York Times:

‘In Washington is de ambitieuze klimaatwetgeving van Biden geblokkeerd door unanieme Republikeinse oppositie en een senator van zijn eigen partij, Joe Manchin, die de steenkoolproducerende staat West Virginia vertegenwoordigt en sterke steun heeft van de fossiele brandstofindustrie. Het Hooggerechtshof zou de ambities van de heer Biden verder kunnen beperken in een zaak die deze week begon en die het vermogen van de federale overheid om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren zou kunnen beperken.

In zijn State of the Union-toespraak – traditioneel beschouwd als de beste kans van een president om de natie rond een agenda te krijgen – noemde de heer Biden het klimaat in de context van zijn voorstellen om banen te creëren door wegen, luchthavens en andere cruciale infrastructuur te repareren. ‘We zullen er alles aan doen om de verwoestende effecten van de klimaatcrisis te weerstaan’, zei hij.

In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen gezegd dat de Russische invasie van Oekraïne de noodzaak onderstreept om agressief naar meer olie en gas te boren in de Verenigde Staten om Europa een alternatief te bieden. Senator Kevin Cramer, Republikein van North Dakota, noemde het beschikbaar stellen van de strategische reserve door de heer Biden dinsdag ‘een vingerhoed in de oceaan’.

Fortune:

‘De wereld wordt gechanteerd, door een te grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen’, schreef Jonathan Overpeck, decaan aan de Universiteit van Michigan, in een recent opiniestuk. ‘Het vermijden van toekomstige oorlogen en ‘petro-agressiviteit’ is reden genoeg om afscheid te nemen van het tijdperk van fossiele brandstoffen te nemen ten gunste van hernieuwbare energie, opslag en de elektrificatie van bijna alles. Maar Republikeinen in de VS, evenals vertegenwoordigers van de olie- en gas-wereld denken daar anders over. Voorstanders van het klimaat zeggen dat de olie- en gasindustrie ‘profiteert’ van de angst van de consument door te pleiten voor een toename van het gebruik van fossiele brandstoffen. Republikeins congreslid Lauren Boebert (Colorado) droeg dinsdagavond een sjaal met de woorden ‘Boor baby boor’ (‘Drill Baby Drill’) tijdens de State of the Union.’

Skynews:

‘Een kleine groep van ongeveer 18 conservatieve parlementsleden wil dat het VK zijn eigen toevoer van fossiele brandstoffen verhoogt door de productie van fossiele brandstoffen in de Noordzee te stimuleren en het moratorium op ‘fracking’ op te heffen. De onafhankelijke Adviescommissie Klimaatverandering van de regering waarschuwde onlangs dat nieuwe projecten in de Noordzee gemiddeld 28 jaar nodig zullen hebben om olie en gas te gaan produceren. Dit is de tijd die het VK niet heeft als het zijn wettelijk bindende doelstelling wil halen om tegen 2050 netto nul-emissies te bereiken.’

De Telegraaf:

‘Als landen bij steenkool blijven, maar dan onmiddellijk overstappen op hernieuwbare energiebronnen, kan het nog steeds binnen de doelen die we hebben vastgesteld voor ons klimaatbeleid’, zegt eurocommissaris Timmermans. De PvdA-prominent zegt tegelijkertijd dat de klimaataanpak nu moet versnellen, juist om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Volgende week komt de Europese Commissie met een plan om te zorgen dat we voor onze energiebehoefte minder op Moskou hoeven te leunen.’

CNBC:

‘Op korte termijn wil de Europese Unie haar invoer van vloeibaar aardgas per tankschip uit de Verenigde Staten en Qatar vergroten, zei prof. David Victor. Europa is ‘eigenlijk bezig met het verhogen van belangrijke importen uit verschillende landen. En door die import beschikbaar te hebben, is dat voor hen een optie die de veiligheid verbetert.’

Yahoo:

‘Het is niet zo eenvoudig om gewoon te zeggen: ‘Oké, van de ene op de andere dag, nu gaan we plotseling overschakelen en zijn we niet langer afhankelijk van aardgas uit Rusland of fossiele brandstoffen in het algemeen,’ vertelde Pete Ogden, vice-president voor energie , klimaat en milieu bij het Energy Policy Institute (IPIC), aan Yahoo News. ‘Op dit moment zie je dat die kwetsbaarheid wordt blootgelegd en zijn er geen gemakkelijke, korte termijn oplossingen voor dat probleem.’

***