Van een onzer correspondenten.

In de eerste week van april zullen Nederlandse wetenschappers, in aansluiting op aangekondigde klimaatacties in het buitenland, ook hier gaan demonstreren.

De manifestatie wordt georganiseerd door Scientist Rebellion, waarbij een klein aantal Nederlandse wetenschappers zijn aangesloten.

 

‘We kunnen niet rustig achter ons bureau blijven zitten terwijl het huis steeds sneller afbrandt’,

zegt woordvoerder Leo van Kampenhout, klimaatmodelleur aan de Universiteit Utrecht.

Ook van andere universiteiten worden groepen met witte jassen verwacht. Van Wageningen University zullen zeker Henk Broekhuizen, Edward Huijbens, Marthe Derksen, Renske van Lonkhuijzen, Johan de Jong, Gabriella Bishop en Rik Leemans in het wit komen opdagen. Zij zijn lid van Scientist Rebellion,

het wetenschappelijke broertje van Greta Thunbergs’ Extinction Rebellion. Ook de Universiteit van Amsterdam zal vertegenwoordigd worden met Gerard Wiegers, de RUG met Jessica de Bloom en de Universiteit van Utrecht met o.a. Judith Keilbach en ook genoemde Leo van Kampenhout.

U zult ze in het NOS Journaal zien, als u niet van plan was ze in Den Haag aan te moedigen op 6 april.

De actie zal vredelievend zijn en zich grotendeels afspelen om het gebouw van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heen. Heel bijzonder is dat er nu een nieuwe fase in lijkt te gaan voor de bezorgde wetenschappers: een ‘burgerlijk ongehoorzaamheidsprotest’. Er is een nieuwe tactiek uitgedacht zo meldt het persbericht. Wetenschappers moeten hun ‘geprivilegieerde positie’ gebruiken om geweldloos actie te voeren en verandering te eisen.

Hoe en wat is allemaal nog onduidelijk voor de redactie van Climategate.nl. Het zal er wel op uitdraaien dat al die duizenden witte jassen bijvoorbeeld aan het eind van de dag worden uitgetrokken en over de hekken van het Ministerie worden gegooid.

En een slogan wordt gescandeerd met iets van ‘Jetten’ er in, zoals: ‘Jetten maak toch korte metten, anders komen wij met witte petten.’ De actieweek van de ‘labjassen’ begint met een online panel-discussie over de vraag of actievoeren en wetenschap wel zo goed samengaan.

Wat denkt u?

***

Bron: hier.