SMR

Van een onzer correspondenten.

Vorige week moest Rob Jetten door een kamermeerderheid er pijnlijk aan worden herinnerd dat hij verantwoordelijk is voor de bouw van kerncentrales. Hoewel regeringspartijen CDA, VVD en CU meetekenden met de motie, als betrof het een nieuwe bestuurscultuur, liet D’66 verstek gaan.

Kernenergie en D’66 blijft, sinds de duistere afkeer van Kaag voor deze energievorm, een gedwongen huwelijk.

Jetten moest in de versnelling vond de Kamer. Maar heeft hij nog wel het initiatief als het gaat om kernenergie? Kijk maar eens naar de voortvarendheid van CDA-kamerlid Henri Bontenbal. Van huis uit natuurkundige legt hij een tomeloze passie aan de dag als het gaat om nieuwe energievormen en kernenergie in het bijzonder. Deze week kwam hij met een heel plan om te kiezen voor kleine, snel te bouwen energiecentrales.

Bontenbal:

‘SMR’s zijn kleine kernreactoren die met in de fabriek gefabriceerde units eenvoudig kunnen worden verscheept en geïnstalleerd. Daarnaast kunnen ze op plekken worden gezet waar grote kerncentrales niet passen en op die manier op meer plekken worden ingezet die gunstig zijn voor het elektriciteitsnet. Landen als Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn al volop bezig deze innovatie.’ Bron hier.

Daar waar Jetten treuzelt, wijst Bontenbal al plekken aan waar dit soort milieuvriendelijke energiehubs zouden moeten komen: Industriepark Chemelot, onder de rook van het Limburgse Stein, is zo’n perfecte locatie.

Henri Bontenbal.

De infrastructuur van Chemelot geldt als uniek. Het beschikt over een eigen haven met uitstekende connectie naar naburige zeehavens en een railterminal. De chemiecluster ligt pal naast het hoofdwegennet en pijpleidingen verbinden Chemelot direct met Antwerpen, Rotterdam en het Rijn-Roergebied.

Het kabinet moet wat Bontenbal betreft snel in gesprek met andere Europese landen die aan mini kerncentrales denken, om zo kennis en krachten te bundelen in een ‘ambitieus innovatieprogramma’.

Aanvankelijk was Bontenbal een grote voorstander van windenergie, maar lijkt inmiddels van inzicht veranderd.

Schaduwminister Bontenbal:

‘De Amerikanen denken dat ze ergens tussen 2025 en 2030 een kleine centrale kunnen realiseren. Ik denk dat het voor Nederland zou moeten lukken om er ook voor 2030 een te bouwen.’

***