Van een onzer correspondenten.

Er heerst veel optimisme over de toekomst van windenergie, met een ware hausse op het gebied van schone energie die een robuuste groei mogelijk maakt in een sector waarvan bedrijven en regeringen het erover eens zijn dat deze de sleutel is tot het vertragen van de klimaatverandering. Maar een onderliggend probleem zou het de sector onmogelijk maken om die belofte na te komen: turbinebouwers hebben nog steeds moeite om de stijgende vraag om te zetten in winst.

Windenergie-zwaargewichten als Vestas Wind Systems A/S, General Electric Co. en Siemens Gamesa Renewable Energy SA kampen met hoge grondstof- en logistieke kosten, veranderingen in belangrijke subsidies voor schone energie, jarenlange druk op turbineprijzen en een dure wedloop om steeds grotere machines bouwen.

‘Wat ik zie is een kolossaal marktfalen’, zegt Ben Backwell, chief executive officer van de handelsgroep Global Wind Energy Council. Hij constateert dat er een mismatch is tussen de overheidsdoelstellingen voor nieuwe windenergie en dat wat er ter plaatse gebeurt. ‘Het ene risico is dat we niet op schema liggen voor netto nul (emissies)- en het andere risico zijn de toeleveringsketencontracten om de productie te kunnen verhogen.’

Een mogelijke terugtrekking uit windenergie kan verwoestende gevolgen hebben, aangezien het een centrale rol gaat spelen in de wereldwijde inspanningen om over te stappen op groene energie. Om de opwarming tot 1,5 graad Celsius te beperken, zou de wereld tegen 2030 ongeveer 390 gigawatt aan windparken per jaar moeten toevoegen, aldus het International Energy Agency. In 2021 kwam er nog maar ongeveer een kwart van die hoeveelheid windvermogen bij.

Er kunnen ook geopolitieke implicaties zijn met de uitdagingen voor de Amerikaanse en Europese bedrijven, aangezien Chinese rivalen buiten hun thuismarkt aan het uitbreiden zijn.

Westerse turbinefabrikanten hernemen nu al hun winst. De bedrijven zeggen dat ze zullen concurreren met minder projecten in minder markten, de prijzen zullen verhogen, hun productaanbod zullen stroomlijnen en de productiekosten zullen verlagen. Anderzijds zouden de stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen duurzame energie concurrerender moeten maken.

‘Je moet absoluut een aantal van deze winstprognoses omdraaien om de decarbonisatiedoelen te halen’,

zegt Aaron Barr, van Wood Mackenzie.

Winstdruk

De pandemie had zijn effect op de windindustrie, wat leidde tot verstoringen van toeleveringsketens en een stijging van de kosten voor materialen en verzending.

Maar de problemen begonnen al halverwege de jaren 2010 toen regeringen begonnen af ​​te zien van genereuze subsidies om aanbestedingen voor ontwikkelaars van hernieuwbare energie concurrerender te maken, aldus Credit Suisse-analist Mark Freshney. Dat voedde de druk om de turbineprijzen te verlagen, waardoor de winst van fabrikanten onder druk kwam te staan.

Het helpt ook niet dat de windmarkt wordt beperkt door beperkte vergunningen voor nieuwe projecten. Het proces omvat meestal federale planning en lokale goedkeuringen, en beide kunnen worden tegengehouden door mensen die niet willen dat de gigantische structuren hun zicht op een horizon bepalen.

‘Een vertraging van de productie van turbines in de VS dreigt de energieonafhankelijkheid van het land verder te verzwakken.’

Die dynamiek heeft de marges onder druk gezet, net zoals turbinemakers zwaar hebben geïnvesteerd om maar grotere turbines uit te rollen die steeds meer wind kunnen opvangen. Deze krachtigere machines hebben geholpen de kosten van elektriciteit uit wind te verlagen, maar ze waren duur voor fabrikanten om te introduceren.

‘Het risico is dat we geen leveranciers zullen zien groeien’, zegt Martin Neubert van Orsted AS, ’s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windparken. ‘We zullen een tekort hebben in termen van aanbod om aan de wereldwijde vraag te voldoen.’

Chinese rivalen

Een vertraging van de productie van turbines in de VS dreigt de energieonafhankelijkheid van het land verder te verzwakken. Het rekent nu al op Chinese fabrikanten voor een groot deel van zijn levering van zonnepanelen – een afhankelijkheid die heeft bijgedragen aan handelsspanningen tussen de landen.

Nu zien Chinese concurrenten kansen in de windmarkt. Bedrijven, waaronder Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., Envision Group en Ming Yang Smart Energy Group Ltd. zijn van plan te investeren in fabrieken in het buitenland om marktaandeel te veroveren.

Vestas kondigde onlangs met veel bravour ‘swerelds grootste turbine aan, een structuur van 15 megawatt. Maar in de strijd van de toenemende spierkracht met China werd deze snel ingehaald toen Ming Yang in augustus een machine van 16 megawatt introduceerde.

Een recenter teken van problemen voor spelers buiten China kwam eerder deze maand, toen Siemens Gamesa de vooruitzichten voor het hele jaar schrapte en meldde dat het richting een winstmarge van min 4% ging. De bestellingen in het tweede kwartaal daalden tot het laagste niveau sinds het bedrijf in 2017 werd opgericht door middel van een fusie.

‘De prestaties blijven duidelijk achter bij onze en mijn verwachtingen’, zei Chief Executive Officer Jochen Eickholt. ‘Er zijn ernstige twijfels over de doelen die we als bedrijf hebben gesteld.’

***

Bron hier.