Foto: Carbonbrief.org.

Het rapport van de Global Warming Policy Foundation (GWPF) vond ‘geen bewijs voor verslechterende weertrends’ ondanks de angst voor de toekomst van de planeet.

Auteur: Ben Borland.

De meest opvallende verandering is de toegenomen regenval in Schotland, volgens het rapport.

Een explosief rapport heeft uitgewezen dat de weerstrends in het VK de afgelopen decennia weinig zijn veranderd, ondanks waarschuwingen over de impact van klimaatverandering. Volgens het nieuwe artikel van de Global Warming Policy Foundation (GWPF) is ons weer eigenlijk minder extreem geworden, hoewel de regenval in Schotland is toegenomen.

Het jaarlijkse overzicht van officiële weergegevens door klimaatonderzoeker Paul Homewood laat ook zien dat, hoewel zeer koude winters nu zeer zeldzaam zijn, hittegolven niet zijn toegenomen. Evenzo, hoewel de gemiddelde temperaturen tussen de jaren tachtig en het begin van de jaren 2000 zijn gestegen, zijn ze sindsdien stabiel gebleven. Paul Homewood zei:

“Het weer in het VK wordt zo mogelijk minder extreem. We wachten nog steeds op bewijs van een ‘klimaatcrisis’ waarvan politici en milieuactivisten beweren dat ze op ons afkomen. Maar observatiegegevens laten zien dat er in het VK geen bewijs is voor verslechterende weertrends.”

Ondanks een opeenvolging van stormen afgelopen winter (zie hier) , stelt zijn rapport ook dat extreme winden al 30 jaar aan het afnemen zijn. Het GWPF-rapport betwist de verklaring van het Met Office dat “klimaatverandering al voelbaar is in het VK”, evenals de waarschuwing van het Engelse Environment Agency voor meer intense regenval, snellere kustveranderingen en langere droogtes.

Het stelt dat de beroemde hittegolven in 1975 en 1976 “veel intenser waren dan alles wat daarop is gevolgd”, en voegt eraan toe dat “extreme koudegolven veel minder vaak voorkomen”. Verder:

“Hoewel de regenval in Schotland de afgelopen decennia is toegenomen, is er in de rest van het land weinig veranderd.”

Zelfs dan is het 10-jarige gemiddelde voor Schotland de afgelopen twee decennia niet veel veranderd, na een grote stijging tussen het midden van de jaren ’70 en het midden van de jaren ’90.

Een uittreksel uit het rapport met neerslaggemiddelden

De “opwarmingspauze” gedurende 20 jaar vanaf de jaren tachtig zou “in verband kunnen worden gebracht met natuurlijke oceanische cycli, en ook met de vermindering van luchtvervuiling na de Clean Air Acts van de jaren vijftig en daarna”.

Ben Borland.

Kijkend naar de bosbranden in Moray en Sutherland in 2019, stelt het rapport dat de regenval in het noorden van Schotland die lente “iets boven het gemiddelde” was en suggereert dat de toenemende populariteit van wegwerpbarbecues een factor kan zijn.

Paul Homewood schreef:

“Kortom, hoewel het iets warmer is dan het vroeger was, is het klimaat in het VK weinig veranderd. Langetermijntrends worden overschaduwd door de natuurlijke variabiliteit van het weer. Er is ook geen bewijs dat het weer steeds slechter wordt. extreem, of het nu gaat om hittegolven, regenval of droogte. Het belangrijkste verschil is de relatieve afwezigheid van extreme kou tegenwoordig; niets in de gegevens wijst erop dat het klimaat in de toekomst extremer zal worden. Er is geen klimaatcrisis in het VK.”

***

Bron hier.

Zie voor het GWPF-rapport hier.