www.cartoonsbyjosh.com

Bron hier.

Van het voorspellen van ecologische ineenstorting en het einde van de beschaving tot waarschuwingen dat de wereld zonder olie komt te zitten, alle voorspellingen van de ecologische doemdag van de eerste ‘Earth Day’ in 1970 zijn ronduit verkeerd gebleken.

Meer dan drie decennia voordat Greta Thunberg werd geboren – de Zweedse milieuactiviste over klimaatveradering – namen meer dan 20 miljoen Amerikanen deel aan de eerste Earth Day op 22 april 1970. We kijken nu terug naar citaten uit “Earth Day, Then and Now,” door Ronald Bailey van de spectaculair verkeerde apocalyptische voorspellingen van Earth Day 1970.

Gezien de huidige voorspellingen van de dag des oordeels die angstaanjagende activisten verkondigen over de opwarming van de aarde die zal resulteren in de ondergang van de beschaving binnen het volgende decennium, worden veel van die onwetenschappelijke voorspellingen uit 1970 gereïncarneerd op de sociale media en nieuwsmedia van vandaag.

Veel van hetzelfde wordt tegenwoordig verkondigd, maar de beste voorspelling van de eerste dag van de aarde vijf decennia geleden, ja 50 jaar geleden, was dat de “aanstaande ijstijd, aangezien de aarde sinds 1950 afkoelde en dat de temperatuur 11 graden zou zijn”. koeler tegen het jaar 2000”.

De jaren zeventig waren een beroerd decennium. Gênante films en dreigende muziek weerspiegelden de nationale dag des oordeels na een impopulaire oorlog, eindeloze politieke schandalen en een haperende economie. De eerste Earth Day werd gevierd in 1970 – oké, “gevierd” beschrijft niet de begrafenistoon van het evenement.

De gebeurtenissen (deels georganiseerd door de toenmalige hippie Ira Einhorn) voorspelden dood, verderf en ziekte, tenzij we precies deden wat progressieven bevolen.

Zie de komende apocalyps zoals voorspeld op en rond Earth Day, 1970

1. “De beschaving zal binnen 15 of 30 jaar eindigen tenzij er onmiddellijk actie wordt ondernomen tegen de problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd.” — Harvard-bioloog George Wald

2. “We bevinden ons in een milieucrisis die het voortbestaan ​​van deze natie bedreigt, en van de wereld als een geschikte plaats voor menselijke bewoning.” — Washington University-bioloog Barry Commoner

3. “De mens moet vervuiling stoppen en zijn hulpbronnen behouden, niet alleen om het bestaan ​​​​te verbeteren, maar om het ras te redden van ondraaglijke achteruitgang en mogelijk uitsterven.” — New York Times-redactie

4. “De bevolking zal onvermijdelijk en volledig groter zijn dan elke kleine toename van de voedselvoorziening die we maken. Het sterftecijfer zal stijgen tot minstens 100-200 miljoen mensen per jaar de komende tien jaar zullen verhongeren.” – Stanford University bioloog Paul Ehrlic

5. “De meeste mensen die zullen sterven in de grootste catastrofe in de geschiedenis van de mens zijn al geboren… [Tegen 1975] sommige deskundigen zijn van mening dat voedseltekorten het huidige niveau van honger en hongersnood in de wereld zullen hebben doen escaleren tot hongersnoden van ongelooflijke proporties. Andere experts, optimistischer, denken dat de uiteindelijke botsing tussen voedsel en bevolking pas in het decennium van de jaren tachtig zal plaatsvinden. — Paul Ehrlich

6. “Het is al te laat om massale hongersnood te voorkomen”, – Denis Hayes, hoofdorganisator voor Earth Day

7. “Demografen zijn het bijna unaniem eens over het volgende grimmige tijdschema: tegen 1975 zullen wijdverbreide hongersnoden in India beginnen; deze zullen zich tegen 1990 verspreiden naar heel India, Pakistan, China en het Nabije Oosten, Afrika. Tegen het jaar 2000, of mogelijk eerder, zullen Zuid- en Midden-Amerika onder hongersnood bestaan. Tegen het jaar 2000, over dertig jaar, zal de hele wereld, met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika en Australië, in hongersnood zijn.” — Professor Peter Gunter aan de North Texas State University

8. “Over tien jaar zullen stadsbewoners gasmaskers moeten dragen om luchtvervuiling te overleven … tegen 1985 zal luchtvervuiling de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt met de helft hebben verminderd.” — Life-magazine

9. “Met het huidige tempo van stikstofopbouw is het slechts een kwestie van tijd voordat het licht uit de atmosfeer wordt gefilterd en geen van ons land bruikbaar zal zijn.” — Ecoloog Kenneth Wat

10. “Luchtvervuiling… zal de komende jaren zeker honderdduizenden levens kosten.” — Paul Ehrlich

11. “Tegen het jaar 2000, als de huidige trends zich voortzetten, zullen we ruwe olie in zo’n tempo opgebruiken… dat er geen ruwe olie meer zal zijn. Je rijdt naar de pomp en zegt: ‘Eh, vul maar,’ en hij zal zeggen: ‘Het spijt me, die is er niet.'” — Ecoloog Kenneth Watt

12. “[Een] theorie gaat ervan uit dat het wolkendek van de aarde zal blijven dikker worden naarmate meer stof, dampen en waterdamp door industriële schoorstenen en straalvliegtuigen in de atmosfeer worden uitgebraakt. Afgeschermd van de hitte van de zon, zal de planeet afkoelen, de waterdamp zal vallen en bevriezen, en een nieuwe ijstijd zal geboren worden.” — Newsweek magazin

13. “De wereld koelt al zo’n twintig jaar sterk af. Als de huidige trends zich voortzetten, zal de wereld in 1990 ongeveer vier graden kouder zijn voor de wereldgemiddelde temperatuur, maar elf graden kouder in het jaar 2000. Dit is ongeveer het dubbele van wat nodig zou zijn om ons in een ijstijd te brengen.” — Kenneth Watt

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want er zal een onevenredig invloedrijke groep doemdenkers zijn die voorspelt dat de toekomst – en het heden – er nog nooit zo somber uitzagen. Ik denk dat we de voorspellingen van de doemdenkers voor 2020 in het jaar 2050 moeten bekritiseren en kijken of ze beter waren dan die van de eerste Dag van de Aarde 50 jaar geleden.

***

Dit stuk verscheen voor het eerst op CFACT.org.

***