Van een onzer correspondenten.

Ruim een derde van de Ierse bedrijven beschouwt de overgang naar een emissievrije samenleving als een risico voor hun bedrijf, zo blijkt uit een nieuwe EIB-enquête.

De topman van het Group Office voor Ierland bij de Europese Investeringsbank, Cormac Murphy, heeft gezegd dat bedrijven zich bewust worden van wat klimaatverandering en de groene transitie voor hen betekent.

Over de impact van klimaatveranderingsmaatregelen is de Ierse samenleving verdeeld. Iets meer dan de helft van de Ierse bevolking zegt economische groei te verwachten van ingrijpende klimaatmaatregelen.

Murphy sprak de Ierse klimaattop toe, georganiseerd door Environment Ireland in Dublin. Hij stelde dat de kloof tussen voorlopers en achterblijvers groter wordt, nu meer bedrijven een afwachtende houding aannemen ondanks de hoge energieprijzen.

Uit een onderzoek van de Europese Investeringsbank bleek dat 32% van de Ierse bedrijven de overgang naar een emissievrije samenleving als een risico voor hun bedrijf beschouwt, terwijl een vergelijkbaar aantal 31% dit als een kans ziet. Uit het onderzoek blijkt ook dat het aandeel Ierse bedrijven dat van plan is te investeren om de klimaatverandering aan te pakken, onder het Europese gemiddelde ligt en dat het aandeel Ierse bedrijven dat investeert in energie-efficiëntie is afgenomen.

Op de top spraken ook jonge activisten voor klimaatrechtvaardigheid, waaronder Jessica Dunne van Fridays For Future, die de conferentie vertelde dat jonge mensen pijn, verdriet en frustratie hebben gevoeld over het gebrek aan actie in het licht van ‘klimaatcatastrofe’. De houding van het Ierse bedrijfsleven wordt omschreven als ‘wait and see’, waar het gaat om klimaatverandering en investeringsbeslissingen. Klimaatbevlogen wetenschappers hebben grote moeite met dit ondernemersrealisme.

***

Bron hier.