Christian Lindner. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Minister Lindner (FDP) van Financiën wil een ‘open debat’ over het gebruik van kernenergie, zegt hij. Zijn coalitiepartners zijn het daar niet mee eens. Duitsland sluit dit jaar volgens planning zijn laatste kerncentrales, maar door de oorlog in Oekraïne is een nieuwe energiediscussie opgelaaid.

In het energiedebat moet Duitsland ook een terugkeer naar het gebruik van kernenergie ‘zonder vooroordelen’ bespreken, vindt Lindner.

‘De mensen verwachten dat vanwege klimaatbescherming, de afhankelijkheid van Poetin en de inflatie alle mogelijkheden worden overwogen’,

zei de minister in de Bild Zeitung. Hij is er nog niet van overtuigd dat investeringen in kernenergie ook echt lonend zijn, maar er moet wel over worden gepraat, aldus Lindner.

Duitsland besloot in 2011, na de kernramp in het Japanse Fukushima, al zijn kerncentrales te sluiten. Dit jaar moeten volgens planning de laatste drie centrales van het net gaan.

Volgens minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck (Groenen) is de discussie over kernenergie aan het begin van de nieuwe regeerperiode ‘vrij van ideologie en zakelijk’ besproken en valt er niet veel meer over te zeggen. Kernenergie ‘is geen weg die Duitsland verder op gaat’, reageerde hij in de Bild Zeitung. Ook kanselier Scholz heeft zich tegen het langer openhouden van de kerncentrales uitgesproken.

Na de Russische inval in Oekraïne heeft Habeck laten onderzoeken of de laatste drie kerncentrales alsnog weer in gebruik zouden kunnen worden genomen. Op korte termijn – voor komende winter bijvoorbeeld – is dat sowieso geen optie, omdat de sluiting al in een te vergevorderd stadium is. Habecks ministerie en het ministerie van Milieu hebben zich tegen het langer openhouden van de centrales uitgesproken. In plaats daarvan moet nog meer worden ingezet op duurzame energiebronnen.

De beheerders van de laatste drie kerncentrales reageren eveneens geïrriteerd op Lindners voorstel. Het langer openhouden van de centrales gaat gepaard met grote technische en juridische obstakels, zeggen zij. In maart hebben de bondsregering en de deelstaatministers van Energie bovendien al verklaard dat je met deze laatste centrales de energievoorziening niet kunt verbeteren en de afhankelijkheid van Russisch gas niet kunt reduceren, aldus de beheerders.

***

Bron hier.