Angus Rose.

Van een onzer correspondenten.

Het was zuur nieuws voor de klimaatbevlogen kwaliteitskrant The Guardian: slechts 70 parlementsleden werden er geteld bij een zeer belangrijke klimaat-briefing door de belangrijkste klimaat-adviseur van de regering, Sir Patrick Vallance.

Vorige week had Vallance al van zich laten horen in een groot artikel in The Guardian met de noodkreet:

‘We hebben de planeet uitgeput, nu moeten we veranderen als we willen overleven.’

Toch wilden, of konden, de afgevaardigden geen tijd vinden om het vreselijke nieuws allemaal aan te horen. The Guardian moest met tegenzin opschrijven dat een ‘kleine minderheid de klimaatbriefing bijwoonde.’

De briefing werd georganiseerd nadat de klimaat-activist Angus Rose een 37-daagse hongerstaking had gehouden buiten het parlement, waarbij hij uiteindelijke afdwong om de meeting te houden voor parlementsleden.

Hij werd daarbij gesteund door Britse klimaatwetenschappers in een open brief, die stelden dat een briefing, die vergelijkbaar is met die tijdens de Covid-19-pandemie, nuttig zou zijn voor parlementsleden. Volgens Vallance zelf, zo stelde hij eerder, is klimaatverandering een groter gevaar dan Covid. Deze angst wordt kennelijk niet gedeeld in The House. Caroline Lucas, de groene partij MP:

‘Het is drie jaar geleden dat het parlement de klimaatnoodtoestand heeft uitgeroepen, maar de ministers luisteren nog steeds niet naar de ernstige waarschuwingen van de wetenschappers over de klimaatnoodtoestand en parlementsleden zijn nog steeds niet allemaal volledig op de hoogte van de nieuwste klimaatwetenschap.’

Maar misschien zijn de geachte afgevaardigden juist wel op de hoogte van de nieuwste klimaat-bevindingen en is een crisis-bijeenkomst alleen iets voor een kleine klimaatbevlogen minderheid.

***

Bron hier.