Stuart Kirk.

Auteur: Tyler Durden.

Vertaling: Martien de Wit.

Het is iets meer dan een maand geleden dat HSBC naar verluidt een senior executive heeft geschorst nadat hij vraagtekens zette bij het risico dat klimaatverandering speelt op de financiële markten, met het argument dat beleggers zich daar geen zorgen over hoeven te maken, aldus Financial Times.

Stuart Kirk, wereldwijd hoofd ‘Verantwoord beleggen’ bij HSBC Asset Management, zei eind mei in Londen op een conferentie van Financial Times Moral Money:

Er is altijd wel een of andere gek die me vertelt over het einde van de wereld.

In een ontslagbrief, geplaatst op LinkedIn, legde Kirk uit dat het gedrag van HSBC ten opzichte van hem sinds de toespraak het aanblijven in de functie, ironisch genoeg, ‘onhoudbaar’ maakt.

Kirk’s post op LinkedIn legde de nadruk op kwesties rond de vrijheid van meningsuiting en de schade die wordt veroorzaakt door de cancelcultuur.

Beleggen is moeilijk. Onze planeet redden ook. Over beide lopen de meningen uiteen. Maar de beste kans op succes voor de mensheid is een open en eerlijk debat. Als bedrijven geloven in diversiteit en in het uitspreken van hun mening, dan moeten ze dat ook waarmaken. Een cancelcultuur vernietigt rijkdom en vooruitgang,” schreef hij.

“In de financiële wereld is geen plaats voor deuggedrag. Ook als schrijver, onderzoeker en belegger weet ik dat woorden of het verhandelen van aandelen slechts tot op zekere hoogte kunnen bijdragen. Echte impact komt van de combinatie van echte actie en innovatieve oplossingen.”

Lees de volledige brief hieronder: 

Vandaag wil ik aankondigen dat ik ontslag heb genomen als ‘global head of responsible investing‘ bij HSBC Asset Management.

Ironisch genoeg, gezien mijn functietitel, ben ik tot de conclusie gekomen dat het gedrag van de bank ten opzichte van mij sinds mijn toespraak op een conferentie van de Financial Times in mei, mijn positie onhoudbaar heeft gemaakt.

Gekke oude wereld

Gedurende een 27-jarige onberispelijke staat van dienst in financiën, journalistiek en consultancy heb ik altijd alleen maar geprobeerd het beste te doen voor mijn klanten en lezers, in de wetenschap dat mijn werkgever daar ook bij gebaat is.

Beleggen is moeilijk. Net als het redden van onze planeet. Over beide lopen de meningen uiteen. Maar de beste kans op succes voor de mensheid is een open en eerlijk debat. Als bedrijven geloven in diversiteit en in het uitspreken van hun mening, dan moeten ze dat ook doen. Een cancelcultuur vernietigt rijkdom en vooruitgang.

In de financiële wereld is er geen plaats voor deuggedrag. Ook als schrijver, onderzoeker en belegger weet ik dat woorden of het verhandelen van aandelen slechts tot op zekere hoogte kunnen bijdragen. Echte impact komt van de combinatie van echte actie en innovatieve oplossingen.

Daarom heb ik een groep gelijkgestemde individuen bijeengebracht om te komen tot wat misschien wel het grootste duurzame beleggingsidee is dat ooit is bedacht. Een geheel nieuwe beleggingscategorie. Klinkt wellicht fantastisch – maar ik ben niet iemand van de hyperbool, zoals de kijkers van mijn presentatie goed weten.

Het eerste project, dat later dit jaar zal worden aangekondigd, zal het centrale argument van mijn toespraak onderstrepen, namelijk dat het menselijk vernuft de toekomstige uitdagingen kan en zal overwinnen en tegelijkertijd enorme investeringsmogelijkheden biedt.

Ondertussen zal ik met een scherpe blik de onzin, hypocrisie, slordige logica en het groepsdenken binnen de mainstream bubbel van duurzame financiering blijven volgen. Volg me op LinkedIn als u de juiste manier van denken over ESG wilt leren kennen – en laat me u vast zeggen: het meeste van wat daarbuiten te vinden is, is idioot.

Tot slot wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de tienduizenden mensen te bedanken – van topmanagers en congresleden tot wetenschappers en kleine beleggers – die de afgelopen twee maanden vanuit de hele wereld contact met me hebben opgenomen om hun steun en solidariteit te betuigen.

Jullie hebben me kracht gegeven in deze tumultueuze tijd voor mij en mijn gezin. Het is aan jullie dat het volgende hoofdstuk in mijn carrière zal worden gewijd. Stuur dit alsjeblieft door naar iedereen die je kent, die om geld en de planeet aarde geeft.

***

Bron: hier.