Van een onzer correspondenten.

Het KNMI maakt gebruik van achterhaalde en onjuiste data, wat door een groep onderzoekers eerder in een peer reviewed wetenschappelijk artikel is aangetoond. Zie hier.

De auteurs van de publicatie vroegen over hun bevindingen een gesprek aan met het KNMI  maar dat werd geweigerd. Volgens Rob de Vos, een van de onderzoekers, komt het KNMI de eerder gemaakte toezegging niet na om de data op orde te brengen:

‘Met uitspraken op het NOS-journaal als  ‘Warme dagen zijn al 4 graden warmer dan vroeger’ en een kop op de KNMI website van ‘Warmste dag van het jaar nu 4 °C warmer dan rond 1900’ negeert het KNMI recent wetenschappelijk inzicht. Door bovendien voortdurend de nadruk te leggen op de rol van CO2 negeert ze andere verklarende factoren zoals langjarige natuurlijke cycli en de sterk toegenomen kortgolvige instraling in Nederland in de afgelopen decennia.’

Men vindt dat een gerenommeerd instituut als het KNMI uit moet gaan van betrouwbare gegevens als het gaat om hittegolven.

De kans is groot dat 2022 de boeken ingaat als een jaar zonder hittegolven, net zoals overigens 2021.

De aandacht in de media, krant, radio en tv, voor de korte warmtepiek was overweldigend. Het NOS acht-uur journaal van maandag 18 juli, de dag voor de warmte-inval, werd er voor een groot deel voor ingeruimd. Gerrit Hiemstra kon zijn metereologische geluk niet op:

‘In de toekomst zijn periodes van extreme hitte, bosbranden, verzilting, droogte en mislukte oogsten niet alleen beelden uit het zuiden van Europa, maar ook hier een realistisch scenario. En in de zomer zal het te heet worden om naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan.’

KNMI moffelt hittegolven van vóór 1950 nog steeds weg

Onderzoeker De Vos:

‘Een Nederlandse hittegolf wordt gemeten op station De Bilt en is een aaneengesloten periode van minimaal 5 dagen waarbij de maximum temperatuur minimaal 25 graden Celsius is (zomerse dagen). In deze periode moet op minstens drie dagen de maximumtemperatuur minimaal 30 graden zijn (tropisch). Dat gaan we niet redden vrees ik. Gezien de langetermijn verwachtingen van de temperatuur in De Bilt  is de kans groot dat 2022 de boeken ingaat als een jaar zonder hittegolven, net zoals overigens 2021.’

***

Zie ook hier. 

En zo kan het ook nog. Juli 2022 in Argentinië.

https://youtu.be/kZiLFYWQccI