Van een onzer correspondenten.

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht is benoemd tot speciaal klimaatgezant van het zogenaamde stedennetwerk van de Verenigde Naties.

Zij vertegenwoordigt daarbij alle lokale overheden tijdens de klimaattop (COP27) in Sharm-el-Sheikh in november.

Dit jaar zal zij gesprekken voeren met politici en bestuurders over de hele wereld.

‘Het is hard nodig dat steden goed worden betrokken bij het klimaatbeleid’,

zegt Dijksma in het Algemeen Dagblad.

Volgens de ras-bestuurder staan steden in de door haar waargenomen klimaatcrisis aan de frontlinie:

‘In mijn rol als speciaal gezant zet ik mij daarom in aanloop naar en tijdens de COP27 in voor een betere samenwerking tussen de verschillende overheidslagen. Alleen door steden een prominente plek te geven, kunnen wij de klimaatdoelen halen.’

Hoewel politiek door de wol geverfd, treedt Dijksma aan in een moeilijke fase voor klimaattoppen zoals in Egypte, met de mislukte top in Glasgow nog vers in het geheugen. Met de inval in Oekraïne kiezen regeringen weer voor fossiele energie-zekerheid zoals kolen en gas, met alle gevolgen voor de ooit gestelde klimaatdoelen.

Zo kronkelde haar Duitse collega klimaatgezant Jennifer Morgan zich na de G7-top in allerlei spagaat-bewoordingen, door nieuwe investeringen in gas af te wijzen, maar Scholz’ plannen voor het opzetten van gasprojecten in Senegal te verdedigen.

Het is tot nu toe onduidelijk met welk mandaat Dijksma naar de badplaats afreist. Gaat zij, als hoge functionaris van de VN, van Westerse regeringen eisen om de ooit gemarkeerde 100 miljard jaarlijkse klimaatsubsidie over te maken aan ontwikkelingslanden? Het zou wenselijk zijn dat voor vertrek deze vraagstukken de nodige helderheid krijgen. Hoeveel is Jetten bereid uit het Nederlandse klimaatfonds te reserveren?

Aan klimaatgedrevenheid zal het bij Sharon Dijksma niet liggen. Zij was als staatssecretaris betrokken bij de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs. Tel daarbij op dat Utrecht de grootste fietsenstalling van de wereld heeft: haar grote trots!

***