Gerrit Hiemstra met collega’s.

Van een onzer correspondenten.

Dat was even schrikken toen gisteren de NOS moest melden dat de recente zomerse hoge temperaturen in Nederland en ook in Europa moeten worden verklaard door de sterkere intensiteit van de zon. Een directe (!) relatie met de uitstoot van CO2 – de grote boosdoener bij klimaatdoemdenkers – kon niet worden gelegd.

Het bleef onbenoemd.

De NOS:

‘Sinds het begin van de metingen ontving Nederland niet eerder zoveel energie van de zon. Volgens het KNMI is daarmee het oude record uit 1976 gebroken. De zomer loopt komende week officieel ten einde, dus voor de hele zomer komen er nog een paar dagen aan zonneschijn bij.’

De meteorologen van het KNMI weten met hun modellen ook niet goed raad met de hogere temperaturen.

De NOS:

‘Maar waarom er meer hogedrukgebieden zijn is niet goed duidelijk,’

zegt Peter Siegmund van het KNMI:

‘Onze klimaatmodellen tonen dit niet aan. Het kan daarom om natuurlijke variaties gaan. Als dat het geval is, is het ook goed mogelijk dat de trend naar meer zonneschijn weer omslaat. Een andere mogelijkheid is dat de klimaatmodellen op dit punt niet kloppen.’

NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra, vanzelfsprekend scherp doorgevraagd door de nieuwsredactie van de NOS, ‘onderstreept dat de hoeveelheid zonnestraling sterk samenhangt met de hitte, de droogte en de lage waterstanden deze zomer. ‘ Daar heeft hij inderdaad een punt. Want wie ook om zich heen keek, voelde die hitte, zag de droogte en lagere waterstanden: de zon!

Het kind in de zandbak wees met zijn schepje naar de zon.

Maar Hiemstra had zijn zonnebril nog niet op medio juli van dit jaar. De NRC tekende toen op:

‘De weerman schrijft dat de huidige temperaturen ‘nu extreem’ zijn, maar ‘binnen enkele decennia’ zal dit ‘het gemiddelde zomerweer’ zijn. ‘Tegelijkertijd komen er nieuwe extremen, die extremer zullen zijn dan de huidige.’ Hij legt een verband met klimaatverandering. Volgens Hiemstra is ‘onze verkwistende manier van leven de oorzaak van deze nieuwe werkelijkheid’.

Hij had toen niet op de rol van de zon gerekend.

Het is allemaal prima van onze publiek betaalde Gerrit, maar met wetenschap heeft het weinig meer te maken.

Geen wonder dat hij nu en dan het theater in gaat.

Hiemstra laat, in zijn CO2-neurose, niet na ook op twitter vakantievierders de les te lezen als zij het vliegtuig nemen. Zie hier.

Even serieus. Je zou vurig hopen dat er in de nabije toekomst een C02-debat gaat plaatsvinden, waar ook andere inzichten over klimaat een rol mogen spelen. Dat een wetenschappelijk instituut het voortouw neemt voor zo’n maatschappelijk belangrijke gedachten wisseling, waar veel beleid op moet worden gebaseerd en waar heel veel miljarden (energie-)belasting zullen worden ingezet. De huidige stijging van de energieprijzen maken zo’n CO2-debat alleen maar noodzakelijker. Wie kan daar nou tegen zijn?

Dan moet je wel oogkleppen op hebben.

Mocht het van een Nationaal CO2 Debat komen dan zou wiskundige Jippe Hoogeveen niet mogen ontbreken. Zie hier.

***

Bron hier.

***