De Petra Nova-centrale voor CO2-afvang en -opslag (CCS) in Texas, VS. Foto: Petra Nova.

Van een onzer correspondenten.

Tot een vijfde van de emissiereducties van de Inflation Reduction Act zal naar verwachting afkomstig zijn van technologieën voor het opvangen van CO2, maar er zijn grote technische en politieke hindernissen. De Petra Nova centrale voor CO2-afvang en -opslag (CCS) in Texas, werd in 2020 gesloten omdat deze niet rendabel was.

Auteur: Wil Burns.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag 16 augustus een ingrijpende klimaat-, energie- en gezondheidszorgwet ondertekend. Het bevat ongeveer $ 370 miljard om de ontwikkeling van schone energie te bevorderen en de klimaatverandering te bestrijden, wat de grootste federale klimaatinvestering in de geschiedenis vormt.

Verschillende studies voorspellen dat de Verenigde Staten dankzij hun klimaat- en energievoorzieningen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ongeveer 40% kunnen verminderen tot onder het niveau van 2005. Dat zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de huidige projecties van ongeveer 27%, en het zou de VS binnen het bereik van hun belofte in het kader van de Overeenkomst van Parijs om de uitstoot tegen 2030 met ten minste 50% te verminderen.

Een spil van de klimaatbepalingen van het wetsvoorstel is met name een reeks prikkels om technologieën die kooldioxide af te vangen aanzienlijk uit te breiden en ofwel ondergronds op te slaan of in te zetten voor hergebruik.

Tot dusverre is de opname van CO2-afvangtechnologieën traag verlopen. De kosten zijn hoog, en deze technologieën kunnen kilometers aan pijpleidingen en enorme hoeveelheden ondergrondse opslag vergen, die beide lokale tegenstand kunnen veroorzaken. Een recente studie voorspelde dat de VS 65.000 mijl aan kooldioxidepijpleidingen zou moeten aanleggen om in 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken, maar liefst 13 keer de huidige capaciteit.

Ik ben de voormalige medeoprichter van het Institute for Carbon Removal Law & Policy aan de American University. Hoewel het wetsvoorstel, bekend als de Inflation Reduction Act, veel bepalingen bevat om de sector voor het verwijderen van CO2 een vliegende start te geven, is het verre van zeker dat de industrie snel zal kunnen handelen.

Het wetsvoorstel omvat twee primaire soorten CO2-afvang.

Afvang en opslag van CO2 houdt in dat de kooldioxide die wordt gegenereerd tijdens energieopwekking en industriële processen, zoals de productie van staal en beton, wordt afgevangen en vervoerd voor opslag of gebruik. De meest gebruikelijke manier tot nu toe was voor verbeterde oliewinning – het injecteren van het gas in olie- en gasreservoirs om meer fossiele brandstoffen te winnen.

Het wetsvoorstel is ook bedoeld om de inzet van directe luchtafvang technologieën te stimuleren, die kooldioxide uit de lucht kunnen halen.

Een analyse van Princeton University schatte dat de relevante bepalingen van het wetsvoorstel ‘het gebruik van CO2-ofafvang tegen 2030 met een factor 13 zouden verhogen ten opzichte van het huidige beleid’, waarbij naar verwachting slechts een bescheiden hoeveelheid zal komen van de verwijdering van kooldioxide. Dit zou zich kunnen vertalen in ongeveer een zesde tot een vijfde van de verwachte CO2-emissiereducties van het nieuwe wetsvoorstel.

In overeenstemming met de meeste van zijn andere energie- en klimaatbepalingen, probeert het wetsvoorstel de wijdverbreide toepassing van CO2-verwijderingstechnologieën te stimuleren door middel van prikkels. Het belangrijkste is dat het een bepaling van de Amerikaanse belastingcode, 45Q genaamd, ingrijpend wijzigt, die is ontworpen om bedrijfsinvesteringen in het afvangen van CO2 te stimuleren.

Hoewel het wetsvoorstel op theoretische basis misschien nuttig lijkt, kunnen zowel het afvangen en opslaan van CO2 als het direct in de lucht afvangen in de loop van het volgende decennium en daarna met ernstige tegenwind te maken krijgen.

Momenteel zijn er slechts een dozijn faciliteiten voor het opvangen en opslaan van koolstof in de VS en een paar faciliteiten voor het opvangen van directe lucht die een kleine hoeveelheid koolstof uit de lucht halen.

Er is een reden waarom de opname van koolstofafvang, met name directe luchtvangst, traag is verlopen. Volgens een analyse variëren de kosten van directe luchtvangst van $ 250 tot $ 600 per ton, terwijl experts hebben geschat dat een prijs van minder dan $ 100 en dichter bij $ 50 een markt zou kunnen creëren.

Sommige deskundigen zijn van mening dat het wetsvoorstel de kredieten van 45 Q voldoende verhoogt om de wijdverbreide bouw van faciliteiten voor het opvangen en opslaan van CO2 in de energiesector en de industriële sector te stimuleren. Anderen zijn van mening dat de directe beloningsvoorziening ‘het fundamentele ontbrekende stuk’ is voor het afvangen en opslaan van CO2 omdat projectontwikkelaars en aandeelhouders in een moeilijk speelveld komen tussen belastingen en kredieten.

Er is hoop dat de toename van de kredietwaarden voor directe luchtafvang zal helpen om de ‘synthetische economie’ voor deze ontluikende markt te bevorderen, door voldoende kapitaal te injecteren om technologieën te ontwikkelen op een schaal die winstgevend is.

Hoewel het wetsvoorstel in theorie misschien nuttig lijkt, kunnen zowel het afvangen en opslaan van CO2 als het direct in de lucht afvangen in de loop van het volgende decennium en daarna met ernstige tegenwind te maken krijgen.

Een grote uitdaging zou de weerstand kunnen zijn tegen de aanleg van pijpleidingen om kooldioxide naar opslaglocaties te transporteren. In de afgelopen jaren hebben provincies en particuliere grondeigenaren in Iowa zich verzet tegen dergelijke projecten, met name het idee dat de staat pijpleidingbouwers zou kunnen toestaan ​​privégrond voor hun projecten in beslag te nemen.

Wil Burns.

De aanleg van pijpleidingen is ook een twistpunt voor milieugroeperingen, met name organisaties voor milieurechtvaardigheid, en kan leiden tot langdurige rechtszaken. Dit komt deels voort uit een breuk in een kooldioxidepijpleiding in Satartia, Mississippi, in 2020, waarbij 45 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen.

Het wetsvoorstel kan uiteindelijk de vooruitzichten voor CO2-verwijdering in Amerika verbeteren, maar dit is geenszins zeker, vooral in het optimistische tijdsbestek van het volgende decennium.

***

Wil Burns is hoogleraar onderzoek naar milieubeleid, American University School of International Service.

Voor het hele artikel, zie hier. 

***