Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Een topman van de Britse pluimvee industrie waarschuwde deze maand consumenten voor een nieuwe ‘prijsschok’ als gevolg van een ‘CO2-crisis’ die zijn bedrijven een extra £ 1 miljoen per week kost.

Ranjit Singh Boparan is de eigenaar van kippenproducent 2 Sisters en kalkoengigant Bernard Matthews – wiens fabrieken in East Anglian tientallen boerderijen en honderden werknemers in dienst hebben in Norfolk en Suffolk.

Vorige week werd bekend dat CF Fertilizers de productie in de fabriek van Middlesbrough stopzette vanwege de stijgende energieprijzen. Hierdoor werd de productie van CO2, als bijproduct, ook noodgedwongen stopgezet.

Een belangrijke leverancier in het VK van C02 heeft een prijsverhoging aangekondigd die tot 20 keer het huidige niveau kan bedragen voor kooldioxide, een essentieel onderdeel in de vleesindustrie. CO2 wordt gebruikt bij het verdoven van te slachten kippen, voor verpakkingen om de houdbaarheid te verlengen en in koelsystemen.

Er is vrees voor een CO2-tekort in de voedselindustrie.

De resulterende prijsstijging in de Britse toeleveringsindustrie zullen uiteindelijk de inflatie voor het winkelend publiek vergroten, omdat bedrijven geen andere keuze hebben dan de verhogingen te slikken, is de verwachting.

Volgens de analyse van 2 Sisters gebruikt het VK ongeveer 2.000 ton CO2 per dag. Met twee fabrieken in het VK die op het punt staan ​​te sluiten, is dit alleen al goed voor 1.300 ton, met de huidige importcapaciteit uit Europa slechts ongeveer 600 ton, wat resulteert in een enorme kloof tussen CO2-aanbod en vraag. Er is inmiddels vrees voor een CO2-tekort in de voedselindustrie.

Als pluimvee niet kan worden verwerkt, betekent dit dat vogels op boerderijen moeten worden gehouden waar mogelijk gevolgen zijn voor het dierenwelzijn. Het algemene effect is dat de welvaart in het gedrang komt en dat er een verminderd aanbod is van producten.

De pluimvee-gigant blijft goede hoop houden en denkt zich ‘een weg te banen door deze huidige CO2-crisis in samenwerking met onze klanten en leveranciers’. Hij heeft er bij de regering op aangedrongen dringend actie te ondernemen om de CO2-markt te reguleren, ‘of op zijn minst prijsplafond te overwegen’.

CO2 moet beschikbaar zijn en voor een lage prijs.

***

Bronnen hier en hier.

***