Auteur: Michael Shellenberger.

In Californië en Duitsland zijn investeringen in hernieuwbare energiebronnen tot stilstand gekomen. De UK kondigt aan dat het gaat fracken voor aardgas. Zuid-Korea beperkt investeringen in hernieuwbare energie om kernenergie te financieren.

Maar andere gegevens compliceren dat beeld. Fossiele brandstoffen blijven 82% van de wereldwijde primaire energie, een minuscule daling ten opzichte van van 83% in 2019 en 85% in 2017. Zonne- en windenergie leveren slechts 5% van de wereldwijde energie. En er zijn zo weinig EV’s dat ze het aardolieverbruik met slechts een half procent van de wereldwijde vraag verminderen.

Ondertussen bereiken plaatsen met een sterke penetratie van hernieuwbare energie hun grenzen. De hoeveelheid CO2-vrije elektriciteit die in Californië werd opgewekt, daalde het afgelopen decennium met 10%, vanwege minder waterkracht door droogte en de sluiting in 2011 van de kerncentrale van San Onofre, die 9% van de totale elektriciteitsproductie van de staat uitmaakte. In Duitsland daalde de totale hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen in 2021, terwijl het totale elektriciteitsverbruik toenam

Californië heeft miljarden geïnvesteerd in batterijen om black-outs te voorkomen en is daarmee het bewijs dat batterijen geen vervanging zijn voor aardgas. Het opslaan van slechts 12 uur elektriciteit voor de VS zou $ 1,5 biljoen kosten, merkt analist Mark Mills op in een essentieel nieuw rapport van het Manhattan Institute, “en die omvang van de opslag zou het land nog steeds regelmatig in duisternis zoals in de derde wereld hullen.”

En stijgende energieprijzen, staatsschulden en de veel hogere materiaalbehoefte van hernieuwbare energiebronnen zullen ze de komende tien jaar op veel plaatsen onbetaalbaar maken. Zonne- en windenergieprojecten vereisen ongeveer 300% meer koper en 700% meer zeldzame aardmetalen dan fossiele brandstoffen, per energie-eenheid. Wind, zonne-energie en batterijen vereisen 1.000% meer staal, beton en glas; 300% meer koper; en respectievelijk 4.200%, 2.500%, 1.900% en 700% meer lithium, grafiet, nikkel en zeldzame aardmetalen dan fossiele brandstoffen, om dezelfde hoeveelheid energie te produceren, volgens het International Energy Agency en anderen.

Waarom is dat? En wat betekent het voor de toekomst van energie?

Gisteren waarschuwden 40 CEO’s van Europese metaalbedrijven voor de “existentiële bedreiging” voor hun industrieën als gevolg van energietekorten en de “extra grondstoffen die nodig zijn om van fossiele brandstoffen af ​​te stappen”. Ze merkten op dat “50% van de aluminium- en zinkcapaciteit van de EU als gevolg van de crisis al offline is gehaald… Producenten hebben te maken met elektriciteits- en gaskosten die meer dan tien keer hoger zijn dan vorig jaar, veel hoger dan de verkoopprijs voor hun producten. Wordt een fabriek eenmaal gesloten, dan is dit vaak permanent, omdat heropening aanzienlijke onzekerheid en kosten met zich meebrengt.”

Hoe zit het met het simpelweg inkopen van materialen uit China? China’s marktaandeel van hernieuwbare energiebronnen en EV-mineralen is al tweemaal het aandeel van de OPEC in olie, merkt Mills op, op basis van gegevens van het IEA en anderen. De VS is voor 100% van de 17 hernieuwbare energiebronnen en EV-kritieke mineralen afhankelijk van import; voor 28 anderen is de invoer goed voor meer dan 50% van de binnenlandse vraag. China domineert al de productie van zonne-energie en batterijen. Mineralen zijn 60%-70% van de kosten om zonnepanelen en lithiumbatterijen te produceren.

***
***