Bonaire. Foto Corendon.

Van een onzer correspondenten.

Greenpeace vindt dat de Nederlandse overheid nalatig is om de gemeente Bonaire te beschermen tegen een mogelijk rijzende zeespiegel. Men stelt dat hittegolven zullen blijven toenemen als er niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Inmiddels is er een eerste verkenning. Greenpeace op haar website in kapitalen: ‘Klimaatverandering dreigt Bonaire keihard te raken.’

Onderzoeker Pieter van Beukering (VU) die leiding geeft aan het Greenpeace-onderzoek stelt dat het rapport de eerste stap is om meer te weten te komen over de gevolgen van klimaatverandering op Nederlandse Caribische eilanden, iets wat evenwel nog niet uitgebreid is onderzocht:

‘Ons rapport maakt nog niet duidelijk hoe we Bonaire het beste kunnen beschermen tegen klimaatverandering, maar het is duidelijk dat er snel actie moet worden ondernomen.’

In het Greenpeace & VU-rapport hebben de onderzoekers verschillende scenario’s uitgewerkt. Dit varieert van een optimistische versie, waarin de planeet gemiddeld maximaal 1,4 graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, tot een pessimistische variant, waarin het gaat om 4,4 graden opwarming aan het einde van de 21e eeuw.

In het ergste geval kunnen de hoofdstad Kralendijk en het onbewoonde eiland Klein Bonaire overstromen. Maar ook al blijkt het minder erg, en niet zo ‘keihard’ als door Greenpeace beweerd, de kust van Klein Bonaire en de zuidpunt van Bonaire kunnen volgens de onderzoekers vanaf 2050 al gedeeltelijk onder water komen te staan.

Bonaire is zeer geliefd als duikvakantie-eiland. Grote maatschappijen als de KLM vliegen twee maal per dag met ‘comfortabele’ retourvluchten naar het eiland.

Greenpeace is inmiddels ook al bezig om samen met bewoners een rechtszaak aan te spannen tegen de Nederlandse Staat om ‘klimaatrechtvaardigheid voor het eiland’ te eisen. De bescherming van Bonaire staat volgens Greenpeace ‘in schril contrast’ met de kustbescherming van het Europese deel van Nederland en andere Europese landen.

‘Overheden hebben de plicht om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis’, zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace. ‘Het zou niet moeten uitmaken of je op Bonaire, Ameland of Valkenburg woont.’

In de meest serieuze klimaatscenario’s van het zal de hoeveelheid koraal afnemen, aldus de onderzoekers. In het ergste geval sterft er zoveel koraal dat er in 2050 nog slechts 13 van de meer dan 80 duikplekken rond het eiland zullen bestaan.

Bonaire is zeer geliefd als duikvakantie-eiland. Grote maatschappijen als de KLM vliegen twee maal per dag met ‘comfortabele’ retourvluchten naar het eiland.

Een bewoner maakte een muurschildering over het onderwerp. ‘We dreigen onze cultuur te verliezen. Maar het is nog niet te laat, deze waarschuwing komt net op tijd zodat we in actie kunnen komen. Ik wil niet dat in de toekomst de slavenhutjes onder water staan, en we dan denken: dit hadden we kunnen voorkomen’.

***