Foto: Shutterstock.

Open brief aan het Gemeentebestuur van de goede stad Haarlem
7 september 2022

Beste Gemeenteraad,

Als geboren Haarlemmer moet ik reageren op het bericht dat uw gemeente van zins is om het gebruik van vleesprodukten in de gemeente aan banden te leggen, te beginnen met een verbod op vleesreclames.

Ik woon al jaren in het buitenland en het lijkt mij toe dat mijn vertrek de gemeente geen goed heeft gedaan.

De mensen moeten van het vlees af omdat Arie en Mien Tuinkabouter denken dat koeien het klimaat nadelig zouden beïnvloeden, wat dat dan ook mag betekenen. Ze worden daarin blijkbaar gesteund door minister Kaag die denkt dat ze bij de Lieve Heer aan tafel zit en zomaar even het klimaat kan regelen.

In normale tijden werd zo iemand vierkant uitgelachen, maar dit zijn geen normale tijden en de tragiek ervan is dat zulke figuren serieus genomen worden.

Om u even uit de droom te helpen: de ‘klimaatcrisis’ bestaat niet. Het is een hobby bedacht door tweede-rangs academici die alles geloven wat uit hun computermodel komt, het is tot wapen gemaakt door eco-fanaten en anti-kapitalisten die de rest willen vertellen hoe te leven, het wordt omarmd door megalomane politici en gekoesterd door horden bijrijders die in de groene subsidieruif een riant verdienmodel hebben.

De ‘klimaatcrisis’ manie is ook de belangrijkste oorzaak van de huidige energiecrisis die ons niet alleen in de kou laat zitten maar ook onze voedselvoorziening bedreigt. Als gemeente zou u zich ver van zulke onzin moeten houden. Het is niet aan enige ambtenaar om de burger voor te schrijven wat ze wel of niet kunnen eten.

Uw escapade heeft de internationale pers gehaald en men mag hopen dat u daarmee uzelf en mijn oude stad niet onsterfelijk belachelijk hebt gemaakt.

Met vriendelijke groeten,

Dr E. J. Zuiderwijk (PhD, fysicus)

***