John Kerry. Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry waarschuwde Afrikaanse landen vorige week om niet te veel op aardgas te vertrouwen bij hun inspanningen om te moderniseren en elektriciteit voor miljoenen mensen mogelijk te maken.

Sprekend aan de zijlijn van een conferentie van Afrikaanse milieuministers in Dakar, Senegal, vertelde Kerry aan Reuters dat gas op korte termijn alleen kan worden gebruikt om uiteindelijk over te schakelen naar nieuwe energiebronnen:

‘Na 2030 is het van het groot belang dat de uitstoot van gas ook aan banden wordt gelegd.’

Kerry:

‘We zeggen niet dat er geen gas mag worden gewonnen. Wat we zeggen is dat gas alleen de komende jaren steenkool of olie mag vervangen.’

Veel Afrikaanse landen zeggen op hun beurt dat het ontwikkelen van hun olie- en gasbronnen van cruciaal belang is voor het stimuleren van de elektriciteitsproductie, het op gang houden van industrieën en het terugdringen van energiearmoede.

Zijn opmerkingen raakten aan een fundamenteel probleem voor Senegal en andere energiearme landen in Afrika. Volgens het Internationaal Energie Agentschap hebben meer dan 600 miljoen mensen – bijna de helft van de Afrikaanse bevolking – geen elektriciteit.

Veel Afrikaanse landen zeggen op hun beurt dat het ontwikkelen van hun olie- en gasbronnen van cruciaal belang is voor het stimuleren van de elektriciteitsproductie, het op gang houden van industrieën en het terugdringen van energiearmoede. Toch beperken juist veel ontwikkelde landen, waaronder de Verenigde Staten, investeringen in fossiele brandstoffen om hun klimaatbelofte na te komen om tegen het einde van het decennium over te stappen op fossielvrije energie.

Onlangs hebben de Centraal-Afrikaanse landen, waaronder Equatoriaal-Guinea, Kameroen, Gabon, Tsjaad, Angola, de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo, de oprichting aangekondigd van een regionaal olie- en gaspijp-netwerk. Deze Afrikaanse landen zijn ofwel olieproducenten of hebben enorme nog niet gewonnen olie- en gasreserves, maar zijn voor geraffineerde producten afhankelijk van import. Het voorgestelde gaspijp-netwerk zou dus dienen als een middel om hun energiezekerheid juist te vergroten en op weg te gaan naar economische zelfvoorziening. Een enkele commentator was niet mals over de woorden van Kerry:

‘Beste John Kerry, Afrikaanse olie is van Afrika. ‘So, shut the F**K up.’

De 78-jarige krankzinnige man wilde dat Afrika naar zijn pijpen zou dansen. In plaats daarvan kreeg hij een stevige klap in zijn gezicht.’

Bronnen hier en hier.

***