Britse PM Liz Truss, Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Times meldt dat de Britse premier Truss wellicht de komende klimaattop niet gaat bezoeken. In juli van dit jaar had ze nog bevestigd dat ze de komende klimaatconferentie zou bijwonen in Egypte, maar er zijn nu signalen dat ze er vanaf ziet. Truss zou aan Whitehall-functionarissen en kabinetsleden hebben gemeld dat er geen plannen zijn voor de reis.

Dit voornemen zou een schaduw werpen over de komende klimaattop omdat het VK vorig jaar gastheer was van de COP26 in Glasgow.

Minstens twee leden uit haar kabinet zijn uitgesproken klimaatrealist.

De regering Truss tendeert naar een klimaat-realistisch standpunt door nadruk te leggen op behoud en gebruik van fossiele energie.

Als een van haar eerste daden als premier beloofde Truss het verbod op fracking in Engeland op te heffen, met als doel de toegang tot de overvloedige aardgasbronnen aan de kust van Groot-Brittannië beschikbaar te krijgen. Ook wil ze boeren verbieden zonnepanelen op hun land te plaatsen.

Minstens twee leden uit haar kabinet zijn uitgesproken klimaatrealist. Coördinerend minister van Energie Jacob Rees-Mogg zette eerder grote vraagtekens bij de geframede wetenschappelijke consensus over de vermeende rol van CO2 als oorzaak van klimaatverandering. Maar ook minister Steve Baker is van mening dat een verkeerde opvatting over klimaatverandering leidt tot verslechtering van de economie en daarmee een grote bedreiging vormt. Baker ziet de acties van klimaatactivisten met hun ongefundeerde doemverhalen als een vorm van kindermishandeling.

Sharm El-Sheikh. Foto: Shutterstock.

Commentatoren vragen zich af hoe sterk Truss blijft vasthouden aan haar realistische klimaatpolitiek, beleid dat ook zal botsen met de uitgesproken opvattingen over klimaatverandering van Koning Charles III. De Australische premier Anthony Albanese (Labour) stelde dat het heel goed zou zijn dat ook zijn koning vooral door moet gaan met klimaatactie. Misschien hoort de meest groene Koning wel eerder thuis in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh dan zijn eigen premier.

***