Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Bedrijven in de groep van zeven grote economieën voldoen niet aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, meldde non-profit openbaarmakingsplatform CDP en het wereldwijde managementadviesbureau Oliver Wyman dinsdag op basis van de huidige toezeggingen van bedrijven om de uitstoot te verminderen.

In het kader van de wereldwijde deal van Parijs van 2015 kwamen landen overeen om de uitstoot van broeikasgassen snel genoeg te verminderen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius (3,6 graden Fahrenheit) en ernaar te streven de stijging onder de 1,5 graden Celsius te houden, wat volgens wetenschappers enkele van de ergste effecten zou voorkomen .

‘… resultaat grotendeels het gevolg van bedrijven die helemaal geen doelen hebben’

In de G-7, die bestaat uit Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten, liggen de emissiedoelstellingen van bedrijven over het algemeen op een opwarmingstraject van 2,7 ° C, zo blijkt uit analyse van CDP en Oliver Wyman.

Uit het rapport:

 • Noorwegen: 2,7 °C
 • Nederland: 2,2 °C
 • België: 3,0 °C
 • VK en Ierland: 2,6 °C
 • Luxemburg: 3,0 °C
 • Frankrijk: 2,3 °C
 • Italië: 2,2 °C
 • Portugal: 2,6 °C
 • Spanje: 2,7 °C
 • Griekenland 3,1 °C
 • Polen: 2,8 °C
 • Hongarije: 3,0 °C

Canadese bedrijven presteren het slechts in de G7, met doelstellingen die zijn afgestemd op een gemiddelde opwarming van boven de 3 °C. Ook Aziatische bedrijven (niet-G7) zitten boven de 3 °C.

‘Het is voor geen enkel land, laat staan ​​voor ’s werelds meest geavanceerde economieën, acceptabel om industrieën te hebben die zo weinig collectieve ambitie vertonen’,

zei Laurent Babikian, global director van Capital Markets bij CDP, in een verklaring.

‘Het moment nadert, en naarmate COP27 dichterbij komt, moeten we ons doel van 1,5 °C halen’,

voegde hij eraan toe.

De collectieve uitstoot van Amerikaanse en Canadese bedrijven komt nu nog overeen met het tempo van decarbonisatie dat nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot respectievelijk 2,8 graden Celsius en 3,1 graden Celsius, waarbij de studie stelt dat dit ‘grotendeels het gevolg is van bedrijven die volledig geen doelen hebben, in plaats van doelen die geen ambitie hebben.’

‘De analyse benadrukt grote verschillen in ambitie en bereidheid tussen bedrijven om het voortouw te nemen met hun doelen, en de dringende noodzaak om best practices verder en sneller te verspreiden’, zegt partner Financial Services bij Oliver Wyman, James Davis.

***

Voor meer, zie hier,

***