Schermafbeelding.

Van een onzer correspondenten.

Gisteravond was het eindelijk zover. Een klimaatactivist liet zich, nu ook in Nederland, ergens aan vastlijmen. Dit keer aan de talkshowtafel van Beau van Erven Dorens. Het kon niet uitblijven na veel lijm-acties en voedselmijterij van jonge klimaatactivisten in het buitenland. Daar waar de gemiddelde activist paars haar heeft, een neuspiercing of een flets T shirt, was het hier een nette jongeman in pak: het was professioneel klimaatangst-aanwakkeraar Jelle de Graaf. Hier zijn tekst nadat hij zich met tweesecondenlijm had vastgeplakt:

‘Ik zit hier vast in een liveprogramma. En ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis. Ik ga het hebben over het feit dat we het hier nu wel over hebben en over het feit dat we het hier toen niet over hadden toen honderdduizenden Pakistanen deze zomer te maken hadden met duizenden gigantische overstromingen veroorzaakt door de klimaatcrisis.’

Jetten wil veel klimaatgelden reserveren voor dit soort landen en zal daarvoor een lans breken op de komende Klimaattop in Egypte.

Het denken van De Graaf sluit naadloos aan bij dat van Energieminister Rob Jetten (D66) die een dezer dagen memoreerde:

‘Juist kwetsbare ontwikkelingslanden in Afrika en Azië voelen de steeds vaker optredende weersextremen van het veranderende klimaat het meest. Terwijl ze daarvoor zelf vaak niet verantwoordelijk zijn. ‘

Jetten bij BNR:

‘Begin nu eerst door gewoon te erkennen dat er sprake is van schade en verlies en de open houding om daar samen oplossingen voor te vinden.’

U kunt Jelle de Graaf boeken voor een spannende avond over klimaatverandering. Hij is ‘intersectioneel activist’, ‘campaigner’ en ‘strategisch adviseur’ en adviseerde naar eigen zeggen een aantal politieke partijen met een progressieve signatuur. Jelle de Graaf heeft een schitterende website. U kunt hem rechtstreeks bellen.

***

Bronnen hier, hier en hier.

***