Prime Minister Sunak. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De woordvoering van Downingstreet 10 moest deze week door diverse hoepels met vuur om uit te leggen dat de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk niet naar de komende klimaattop in Egypte gaat. Ondanks dat de premier ‘prioriteit wil geven aan klimaat en milieu’ en ondanks dat ‘het VK vorig jaar zelf gastheer was van de klimaattop’ is er zomaar geen ruimte in zijn agenda, zegt men op nummer 10.

Dringende binnenlandse verplichtingen, zoals de voorbereiding van de herfstbegroting, laten niet toe dat hij in het vliegtuig stapt naar de Egyptische badplaats. De Britse klimaatbeweging, met Greenpeace voorop, sprak van een ‘falend leiderschap’.

Milieuminister Therese Coffey probeerde de vlek op Sunak’s prille blazoen nog weg te poetsen, maar veroorzaakte al wrijvend een nog grotere vlek.

Ook de liberaal-democraten bekritiseerden het besluit van de premier, waarbij leider Sir Ed Davey zei: ‘het druist in tegen de trotse traditie van het VK om de wereld te leiden in onze reactie op de klimaatverandering’. Green Party-parlementslid Caroline Lucas zei dat het besluit ‘een aanfluiting is van alle beweringen van de regering over blijvend klimaatleiderschap’.

Milieuminister Therese Coffey probeerde de vlek op Sunak’s prille blazoen nog weg te poetsen, maar veroorzaakte al wrijvend een nog grotere vlek door de hele Klimaattop dan maar als niet zo belangrijk te kwalificeren. Om de vijf jaar zijn er ‘grote politieke momenten’ op Klimaattoppen, zoals vorige jaar in Glasgow, en dit jaar gaat het vooral over implementatie, aldus de milieuminister.

Het onbegrip over Sunaks’ besluit wordt nog groter als men bedenkt dat het frame van de internationale klimaatdiplomatie ervan uit gaat dat de wereld op de rand van de ondergang balanceert en dat in dit ‘Darkest Hour’ juist de leider van het VK zijn kracht moet laten zien.

Het is Sunaks’ politieke jongleurschap en lenigheid die allerlei vragen oproept als het om klimaatbeleid gaat.

Zo zei hij het door voorganger Truss losgelaten verbod op fracking (winnen van schaliegas) terug te draaien, terwijl hij een week eerder nog een motie ondersteunde om fracking juist mogelijk te maken.

Een analist typeerde zijn verwarrende signalen als ‘het slechtste weerbericht.’

De Express schreef:

Frack of geen frack, weet iemand het? Zonne-energie of gas? Wind of kolen? Het is misschien niet zo verwonderlijk dat Sunak niet aanwezig zal zijn; wat zou hij te zeggen hebben? De tijd van gladde praatjes is voorbij.’

***

Bronnen o.a. hier en hier.

***