Van een onzer correspondenten.

Auteur: Vijay Jayaraj

Ondanks de fanfare rond wind- en zonnenergie, neemt de afhankelijkheid van de wereld van fossiele brandstoffen toe. Vorige week zei de CEO van Saudi Aramco, Amin Nasser, dat de wereld nu ‘overgaat op steenkool’.

Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, zegt:

‘Veel landen, vooral in Europa, die sterke voorstanders waren van groene energie en een koolstofvrije toekomst, hebben een plotselinge en scherpe ommezwaai gemaakt. Vandaag de dag neemt de kolenverbranding opnieuw toe en bereikt het hoogste niveau sinds 2014.’

Analisten voorspellen ‘een enorme overgang van gas naar steenkool in de energie- en industriële sectoren’ van Europa.

Ze hebben gelijk. De wereldwijde vraag naar steenkool zal in 2022 een historisch hoogtepunt bereiken, vergelijkbaar met de recordniveaus van 2013. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het wereldwijde kolenverbruik in 2022 naar verwachting met 0,7 procent stijgen tot 8 miljard ton. Het kolenverbruik in de Europese Unie zal naar verwachting in 2022 met zeven procent stijgen, boven op de sprong van 14 procent vorig jaar.

Steenkool zal een gewilde energiebron blijven, aangezien ‘stijgende gasprijzen na 2030 de bestaande kolengestookte opwekking zuiniger zullen maken’, stelt het IEA. De wereldwijde vraag naar energie zal vanaf nu tot 2050 met 47% groeien, en olie zal naar verwachting de belangrijkste energiebron zijn.

Analisten voorspellen ‘een enorme overgang van gas naar steenkool in de energie- en industriële sectoren’ van Europa. Ja, niet van gas naar hernieuwbare energie, maar van gas naar steenkool. Het kolenverbruik van de Europese Unie groeide in de eerste helft van 2022 zelfs met 16% op jaarbasis. Europese landen importeerden in juni 7,9 miljoen ton thermische kolen, meer dan een verdubbeling op jaarbasis. De jaarlijkse invoer van kolen zal naar verwachting tegen het einde van het jaar 100 miljoen ton bereiken, het hoogste niveau sinds 2017.

Zelfs in de meest ontwikkelde economieën van het Westen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, blijven fossiele brandstoffen domineren als de enige betrouwbare energiebron. Duitsland zal in 2023 de op twee na grootste importeur van Indonesische steenkool worden, net onder de ‘rupsjes nooitgenoeg’ China en India.

Wie had gedacht dat vuile steenkool het afgelopen boekjaar de best presterende aandelen zou zijn geweest?

AP meldt:

‘Kolen, lang behandeld als een oude brandstof in Europa, helpt het continent nu zijn stroomvoorziening veilig te stellen en het hoofd te bieden aan de dramatische stijging van de aardgasprijzen als gevolg van de oorlog. In plaats van wind of zonne-energie, is het steenkool die de lichten in Europa aanhoudt.’

Een senior analist van Shaw en Partners inventariseerde de geweldige prestaties van steenkool en zei:

‘Wie had gedacht dat vuile steenkool het afgelopen boekjaar de best presterende aandelen zou zijn geweest? Dit boekjaar is het tot nu toe ook de best presterende sector.’

Kunnen westerse economieën, gezien deze realiteit, zichzelf wel beschermen tegen het slachtoffer worden van hun eigen groene beleid dat noch de benodigde energie produceert noch de planeet redt?

Veel westerse leiders zijn niet bereid toe te geven dat dit een ellende is die ze zelf hebben veroorzaakt door hun obsessie voor groene energie die de voorziening van fossiele brandstoffen in gevaar bracht.

Het primaire doel van de wereldwijde beweging voor groene energie is om economieën over te zetten naar hernieuwbare energiebronnen, een stap waarvan sommigen denken dat ze de planeet zullen helpen redden van klimaatverandering. Maar energie-bronnen zoals wind, zon en biomassa zijn noch betrouwbaar, noch betaalbaar – zelfs niet ‘hernieuwbaar’. Deze onbetwistbare feiten zijn genegeerd terwijl westerse economieën hun zogenaamde energietransitie bleven maken.

Saad Al-Kaabi van Qatar zegt dat het Europese ‘groene’ beleid verantwoordelijk is voor hoge energieprijzen en dat leiders in het Westen ‘geen plan hebben’.

Als gevolg daarvan bevinden een groot deel van Europa, het VK en Noord-Amerika zich in een energiecrisis.

In plaats van hun overvloed aan fossiele brandstoffen te oogsten, verkeren deze economieën in een staat van rouw, wanhopig op zoek naar de brandstofbronnen die ze ooit verachtten.

Vorige week zei het Witte Huis bezorgd te zijn over een door de OPEC aangekondigde vermindering van de olieproductie, ondanks de afkeer van binnenlandse olie door de regering Biden. In Europa zijn politieke leiders woedend over een gastekort, een andere fossiele brandstof die volgens hen slecht is voor de planeet.

Vijay Jayaraj.

Saad Al-Kaabi van Qatar zegt dat het Europese ‘groene’ beleid verantwoordelijk is voor hoge energieprijzen en dat leiders in het Westen ‘geen plan hebben’. Energietekorten hebben hen gedwongen terug te keren naar de meest betrouwbare bronnen: steenkool en olie. Ze zijn nu aan het rennen om de energiezekerheid voor de winter te garanderen, terwijl velen waarschijnlijk denken dat er stroomuitval zal zijn in het VK en Duitsland.

De wereld stapt nu over op fossiele brandstoffen – en niet naar hernieuwbare energiebronnen, ondanks enorme hoeveelheden tijd en geld die zijn besteed aan de ontwikkeling van wind- en zonnetechnologieën.

***

Bron hier.

***