Frans Timmermans.

Van een onzer correspondenten.

Eurocomissaris Frans Timmermans ziet de grens van anderhalve graad opwarming nog steeds als haalbaar, zo meldde gisteren de NOS. In een jaar waar Europa uit alle hoeken van de wereld fossiele energie opkoopt en waar de Nederlandse kolencentrales overuren maken, blijft de goedgelovige Eurocommissaris voet bij stuk houden dat met CO2 reductie wij in staat zijn de temperatuur van de aarde te regelen.

Ondanks de tsunamie van buitenlandse fossiele energie die Europa ineens moet redden van een energiecrisis en steeds meer klimaatwetenschappers openlijk twijfelen aan de haalbaarheid van de anderhalve graad-grens, zegt Timmermans:

‘Als je versneld overstapt naar energie uit wind, zon en waterkracht, dan hou je het gebruik van de extra kolen vrij kort, en komen je doelstellingen om de uitstoot omlaag te brengen niet in gevaar.’

De eredoctor van de TU Delft zei ooit veelzeggend ‘niets tegen kernenergie te hebben’, maar is geen voorstander.

Opvallend is dat hij zwijgt over de heilzame rol van kernenergie, die juist zou passen in zijn streven om C02 te reduceren en ook geldt als zeer betrouwbare energiebron. Die versnelling moeten anderen maar maken, aan zijn politieke lijf geen polonaise. De eredoctor van de TU Delft zei ooit veelzeggend ‘niets tegen kernenergie te hebben’, maar is geen voorstander. Terwijl er toch zoveel argumenten voor pleiten en in men in Duitsland noodgedwongen zich weer ermee verzoent. Timmermans in Trouw:

‘Vanachter zijn vergadertafel kijkt hij tot aan het Atomium, dat hij als opgroeiend kind in Brussel nog met school bezocht. ‘Toen was alles met atoom of nucleair alleen maar positief, tien jaar later kwam kernenergie in een ander daglicht te staan.’

Voor een klimaatbevlogene als Timmermans is het klaarblijkelijk moeilijk de werkelijkheid onder ogen te zien: wat mensen kunnen betalen, wat waar is en wat onzin. In die zin vond hij deze week zijn Waterloo, toen onder aanvoering van de BBB een kamermeerderheid zijn stringente natuurplannen wegstemde. Het gaat om terreinen rondom Natura-2000 gebieden waarbij is voorkomen dat deze op slot worden gezet vanuit Europa.

***

Bronnen hier, hier en hier.

***