Gelukkig hebben we de foto’s nog ….
Een bijdrage van Gerard d’Olivat.
Tijdens de laatste de-industrialiseringsgolf in de EU ergens aan begin deze eeuw reisde ik dwars door Europa om de stilvallende staalindustrie een laatste ‘documentaire groet’ te brengen!
En daar sta je dan in de vallei van de Fensch in Noord Frankrijk waar zoals op de borden langs de weg staat het staal ‘altijd zal blijven vloeien’. Niet dus, in de streek waar de mijnbouw en de hoogovens honderd jaar dominant waren is alles inmiddels gesloten. Van de ruim 30.000 werknemers in de Hoogovens zijn er nu nog 2000 over. Alle toeleveringsbedrijven zijn weg en de cafés en winkels gesloten. Het is een van de velen dode industrie gebieden geworden die de EU inmiddels rijk is. Jammer en dramatisch want de industrie en voor al de kolen en staalindustrie van Limburg tot Lotharingen hebben na de tweede wereldoorlog het vernielde Europa er bovenop geholpen. De EGKS als trotse voorganger van de vergadertijgers van de EU van nu.
Hoogovens, mijnen, chemische procesindustrie , scheepsbouw, werktuigbouw, smelterijen … ik ken ze allemaal van binnen en van buiten. Dertig jaar lang en tientallen documentaires heb ik gemaakt in de industrie, over werk, reorganisaties en zelfs hele bedrijfstakken die langzaam maar zeker uit Europa verdwenen. Dat was een ‘langzame dood’ voor de mijn- en maakindustrie die een onmisbare schakel vormden voor onze complexe samenleving en welvaart.
Verlies je de greep op de ‘maak industrie’ dan raak je vervreemd van de basis van je welvaart. Waar we ‘vroeger’ trots waren op onze industrie, is dat allang niet meer zo. De industrie is in het het verdomhoekje terecht gekomen door ‘een verplaatsing’ van onze staalindustrie doordat de mijnen en grondstoffen opraakten en de laatste twintig jaar aangejaagd het ‘CO2-virus’. Fabrieken moeten in dit ‘groen dissociërende universum’, zoveel mogelijk worden uitgebannen.
Dat ook de ‘groen’denkenden zich steeds meer in hun onbedwingbare consumptie behoefte omringden met spullen die ‘elders’ werden gefabriekt maakte niet uit. Als het maar uit zicht was tot aan de zonnepaneeltjes, tinfabrieken en kobaltaccu’s aan toe. Mooi weer spelen om dwaze C02-doelen te halen met elektrische autootjes en andere ‘ecospeeltjes’ die de ‘Europeanen’ kennelijk nog steeds strelen in hun ‘bewustzijn’, dat we toch maar mooi bezig zijn (geweest) om de wereld te redden.
Maar ja de bakens zijn toch wat verzet en nu verstomt de ‘koolstofneutraliteit’ toch tot een wat wezenloze echo. Er is een ‘energiecrisis’ die niemand, van links tot rechts, op dit oude continent kennelijk had zien aankomen. En opeens schiet iedereen wakker en vindt er een herwaardering plaats van de maakindustrie. In allerijl worden er steunpakketten van honderden miljarden opgezet door regeringen met een ‘groen imago’, gaan de kolencentrales weer open en laat bv. Duitsland zijn kernreactoren toch nog net even wat langer draaien.
De thermostaat moet lager gezet worden en niet alleen bij u thuis. De thermostaat lager zetten is niet alleen een kostenbesparing voor veel Europese industriële bedrijven die zich opmaken voor een strenge winter. Nu de energieprijzen tot ongekende hoogten zijn gestegen, is het een kwestie van overleven geworden. De Europese industrie biedt werk aan ongeveer 35 miljoen mensen of ongeveer 15% van de beroepsbevolking. De belangrijkste industriëlen waarschuwen inmiddels voor de mogelijk verwoestende economische gevolgen van de energiecrisis.
“De stijgende energieprijzen leiden momenteel tot een alarmerende achteruitgang van het concurrentievermogen van de Europese industriële energieverbruikers”.
Op het eerste gezicht houden de Europese industriële bedrijven zich dapper, door te praten over de energiebesparende maatregelen die zij nemen en de andere kosten die zij vinden om te besparen.
Maar er zijn al aanwijzingen dat grote bedrijven in sommige sectoren hun productie verminderen vanwege het energietekort, nog voordat de winter begint. Leidinggevenden van chemische bedrijven, meststoffen en keramische bedrijven waarschuwen dat zij permanent marktaandeel dreigen te verliezen en gedwongen kunnen worden een deel van hun productie te verplaatsen naar delen van de wereld die goedkopere en betrouwbaardere energie kunnen bieden.
Intussen zijn bedrijven in sectoren als staal, chemie, keramiek, papier, meststoffen en de auto-industrie bezig hun verbruik te verminderen, zowel om de torenhoge energiekosten te drukken als om zich voor te bereiden op gastekorten in de winter, mochten regeringen rantsoenering opleggen. Sommige bedrijven kunnen wellicht hun gestegen kosten doorberekenen naar hun klanten, maarde meeste niet. Prijsverhogingen zullen bovendien het probleem van de gastekorten niet oplossen.
Vijf industriële sectoren goed zijn voor ongeveer 81% van de industriële vraag naar gas in Europa: chemicaliën, basismetalen zoals staal en ijzer, niet-metaalhoudende minerale producten zoals cement en glas, raffinage en cokes, papier en drukkerijen. Het is bijna onmogelijk om steenkool en gas uit veel industriële processen te schrappen.
Ongeveer 60 procent van het industriële gasverbruik wordt gebruikt voor processen met een hoge temperatuur van 500C en hoger, zoals glas, cement of keramiek. Om die reden grijpen sommige bedrijven terug naar fossiele brandstoffen en zetten hun ‘ vergroeningsplannen’ in de ijskast.
Bayer, het Duitse farmaceutische en biotechnologische bedrijf dat modieus en onzinnig had aangekondigd geheel ‘groen’ te willen worden, doet nu uitgerekend een beroep op kolen, “voor het geval” dat het niet kan voldoen aan de warmtebehoefte voor de productie. Hetzelfde geldt voor Volkswagen die de komende twee winters kolen gaat stoken in de energiecentrales in Wolfsburg in plaats van over te schakelen op gas.
In Frankrijk zijn zelfs voor de industriële processen met relatief ‘lagere’ temperaturen de alternatieven schaars. Door de droge zomer is de productie uit de waterkrachtcentrales met een derde verminderd en de verouderde Franse kernreactoren liggen om verschillende redenen stil en de stakingen van de laatste drie weken in tal van reactoren zijn de reparatiewerkzaamheden ernstig vertraagd. Een aantal industrieën heeft besloten dat de enige manier is de productie gewoon te verlagen of zelfs te stoppen. In Nederland geldt dat voor Aldel en de zinkfabriek in Budel .
Bijna 10% van de Europese ruwstaal capaciteit is de afgelopen maanden is stilgelegd. ArcelorMittal, Europa’s grootste staalproducent, verwacht dat de productie van zijn Europese activiteiten dit kwartaal 17 procent lager zal liggen dan vorig jaar. Een jaar waarin het de productie al aanzienlijk had verminderd. Alle zinksmelterijen in de EU moesten hun activiteiten beperken of zelfs volledig stopzetten. In de EU is inmiddels 50% van de primaire aluminiumproductie verloren gegaan. Ongeveer 27% van de productie van silicium (glas) en ferrolegeringen is eveneens stilgelegd, en 40% van de ovens.
De kunstmestsector, afhankelijk van gas als grondstof voor de productie van ammoniak, wordt dramatisch getroffen. Bij Fertilizers Europe is 70% van de capaciteit stilgelegd. De kunstmest fabriek Yara in Sluiskil een van de tien ‘energie duurste’ bedrijven in Nederland blijft open, maar twee zusterbedrijven van de Noorse eigenaar zijn inmiddels gesloten. Hetzelfde geldt voor de sectoren kunststoffen, keramiek, glas en andere energie-vretende industrieën.
In sommige van deze sectoren zoals in de procesindustrie, hoogovens en de glas industrie kan de productie helemaal niet stil worden gelegd zonder de apparatuur blijvend te beschadigen. Hoogovens moeten blijven draaien net als zo als glasovens moeten blijven branden om te voorkomen dat het glas stolt. Stop je met de productie dan zou je zes maanden tot een jaar nodig hebben om opnieuw op te starten. Arc International, een Franse fabrikant van glaswerk, heeft dat inmiddels moeten doen. Normaal moeten de ovens in de fabriek in Noord-Frankrijk 24 uur per dag draaien en zijn ze goed voor ongeveer de helft van het energieverbruik van de fabriek. Nu heeft het bedrijf twee van de negen ovens stilgelegd en de onderhoudsperiode van twee andere ovens verlengd.
De sluitingen doen de vrees ontstaan dat de crisis de deur voor de zoveelste reorganisaties wijd openzet. Europese fabrikanten klagen al lang over het concurrentienadeel dat de versnipperde energiemarkt van de EU. Volgens het Internationaal Energieagentschap gemiddeld waren de gasprijzen de afgelopen tien jaar toch al twee tot drie keer zo hoog als die in de VS.
De handelsbalansen laten inmiddels dramatische cijfers zien. Het Franse handelstekort is op gelopen tot 154 miljard, enerzijds het gevolg van de peperdure energie import en anderzijds het gevolg van het vertrek van vooral multinationals. Cefic, de Europese handelsorganisatie van de chemische industrie, wijst erop dat Europa sinds maart van dit jaar voor het eerst een netto-importeur van chemische stoffen is geworden, zowel in volume als in waarde.
De combinatie van hoge energiekosten en de Europese koolstofheffing dwingt de staalindustrie tot een heroverweging van de productieplaats van staal met een prijs van 800 euro per ton. De gasprijs had vroeger een impact van 40 euro per ton, nu is hij gestegen tot 400 euro. Als je daar de CO2 heffingen nog bij optelt, bedraagt de totale impact van de energiekosten 600 euro. Op die manier krijg je de industrie wel weg uit de EU.
Hetzelfde geldt voor verpakkingsconcerns en papierindustrie die naar fabrieken in Noord-Amerika zal uitwijken voor hun energie en papiervoorziening. De kans dat ze ooit terugkomen is nihil. Hetzelfde gebeurde tussen 2010 en 2014 toen de gasprijzen in de EU relatief hoog waren. En weg waren de bedrijven naar regio’s met lagere prijzen – zoals het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de VS. De vraag naar industrieel gas is nooit meer teruggekomen naar het niveau van voor de financiële crisis van 2009.
In Centraal- en Oost-Europa, waar veel landen sterk afhankelijk zijn van Russisch gas is de toestand zo mogelijk nog dramatischer. Van de 45 miljoen ton kunstmest die Europa jaarlijks produceert, produceert Polen alleen al 6 miljoen. Alle vijf de fabrieken in Polen staan op dit moment stil. Nog eens 3 miljoen ton aan capaciteit is offline in Hongarije, Roemenië en Kroatië.
De capaciteitsvermindering in deze winter desastreus kan vergaande gevolgen hebben voor het komend voorjaar In heel Europa is er niet de voorraad die beschikbaar zou moeten zijn in het voorjaar, wanneer de vraag begint toe te nemen. Niet alleen voor de kunstmest fabricage maar de hele vermindering van de productie van chemicaliën, staal en andere kritieke basisproducten zal consequenties hebben voor MKB-bedrijven verderop in de productieketen. Grote Bedrijven als Stellantis en Bayer zijn begonnen met het aanleggen van voorraden van onderdelen en materialen voor het geval leveranciers in de problemen komen.
De toekomst van Europa’s gasafhankelijke chemische industrie – en in het bijzonder van BASF’s vestiging in Ludwigshafen, de grootste geïntegreerde chemische fabriek ter wereld met 40.000 personeelsleden heeft nu al een ‘afslanking’ aangekondigd van 500 Miljoen euro.
Ludwigshafen is een belangrijke leverancier voor fabrikanten van alles van auto’s tot tandpasta en is de motor van de Duitse chemiesector. Als de Duitse chemische industrie uitvalt, heeft drie weken later elke toeleveringsketen in Europa een probleem.
De Duitse regering heeft onlangs een steunpakket van 200 miljard euro bekendgemaakt om de hoge energiekosten voor huishoudens en bedrijven te compenseren. Maar Duitse fabrikanten zoals staalproducent ThyssenKrupp sluiten niet uit dat drastische maatregelen nodig zijn zoals verplaatsen van de industrie als de crisis aanhoudt. Het enorme steunbedrag leidde direct tot scheve gezichten in Frankrijk die bang zijn dat hun eigen industrieën hierdoor benadeeld zullen worden. Reden om ook in Frankrijk de energie steunpakketten ook voor grote industrieën flink op te voeren.
Hoe lang de EU instaat zal zijn om het tij te keren is niet duidelijk. Langer dan een jaar zal het naar verwachting niet zijn, daarvoor zijn de steunpakketten te omvangrijk. Dan moeten! de energieprijzen zakken. Koortsachtig, met ware Houdini acts wordt er in Brussel geprobeerd gemeenschappelijk energie in te kopen of een prijsplafond in te stellen. Of het zal leiden tot een effectief industrieel beleid zal komen op EU niveau of binnen de afzonderlijke lidstaten zal afgewacht moeten worden. Hoe dat er in Nederland uit zal zien is de grote vraag.
Of de Nederlandse overheid gaat bijspringen net als in Duitsland en Frankrijk is onzeker. Gebeurt dat niet dan is een scenario waarin energie-intensieve industrie afkalft reëel. Als het aan de DNB ligt gaat die steun er niet komen. De economen van de DNB gaan ervan uit dat de energieprijzen nog wel een tijdlang hoog blijven. En omdat steun niet tot in het oneindige door kan gaan moeten we volgens de DNB accepteren dat energie-intensieve industrie niet langer levensvatbaar is in Nederland.
Hoogovens, Aldel en de chemische basisindustrieën en kunstmestproductie horen ook bij Nederland omdat ze van strategisch belang zijn. Van de klimaat-bevlogenen hoeft u het niet te hebben, die staan te juichen bij iedere fabriek die sluit, waarna ze de CO2-boekhouding weer wat kunnen opschonen. Dat het funest is voor de economie van Nederland zal hun worst zijn. Als de basisindustrieën verdwijnen worden ook de toeleveranciers en onderaannemers in de waardeketen getroffen. Valt de industriële infrastructuur zoals zink, staal en aluminium weg , dan kunnen we geen auto’s of kozijnen meer maken en kan de auto-industrie of de bouw zomaar stil komen te staan.
Hoe een economie eruit gaat zien bestaande uit, kort door de bocht, consultants, verzekeraars, notarissen en bankpersoneel is de vraag. Dat de CO2 boekhouding als ‘vanzelf’ op orde komt lijkt een bijkomend effect, dat al dissociërend voor even bejubeld zal worden. Donald Pols van Milieudefensie kan niet wachten na de succesvolle rechtszaak tegen Shell met de volgende oekazes te komen tegen ‘de rest van de industrie’ onder andere de kunstmestproductie. Hoeft allemaal niet, van deze vervreemde club, in tegendeel.
Het enige waar het in hun verdwazing omgaat is dat de bedrijven de gestelde klimaatdoelen voor 2030 gaan halen. Wie daar niet aan voldoet moet ‘uitgefaseerd’ worden.
Als ik u was zou ik nog maar eens een kijkje gaan nemen van wat er nog over is van de maakindustrie en er foto’s van te maken. Dan kunt u ‘later’ in ieder geval zeggen… ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.
Net op tijd voor u in het post-industrieel tijdperk bent aangeland dat de DNB hand in hand met Pols en de zijnen in hun ontmantelingsdrift van uw welvaart voor ogen staat.
***
Een verschrikkelijk voorspelling. Maar ik vrees dat in Den Haag de luiken al dicht zijn, bang voor de waarheid.
Moet ik het mijn nageslacht vertellen. of ze maar in de waan laten?
Is er nog een way out?
Gerard d’Olivat
Hierin kan ik je van komma tot punt volgen. Toen ik het las vroeg ik me af waarover we het ooit oneens waren. Dit betoog ondersteun ik van harte. Je hebt uitstekend duidelijk gemaakt dat de dwazen aan het roer staan. Zeker in Nederland. En, niet te vergeten in Brussel.
@Peter. Sluit ik mij bij aan. Uitstekend artikel
Mannen, ik lach me rot want die druiloor van de Jonge kan zijn plannen ook in de afvalbak gooien. Als je huizen wilt bouwen heb je cement en beton nodig. Cement produktie is de meest gasvretende energie die er is, er moet tot 1400 graden gestookt worden. Dus zeg maar dag met je handje geen huizen. Het lost wel meteen 3 0f meer problemen op namelijk de boeren hoeven geen stikstof meer te bezuinigen omdat hun land niet meer nodig is om huizen op te bouwen de werkelijk reden van hun opheffen. De asielcrisis is dan ook opgelost. Dat zijn toch allemaal grote voordelen. Oh ja het belangrijkste dan kunnen we het ministerie van VWS ook opheffen besparen we ook wat geld.
Alle problemen kunnen in 1 keer opgelost worden door het openen van de gaskraan in Groningen. Als de regering dat niet wil gaan we ze dwingen om dat wel te doen dat is heel simpel na een week is hij open. Gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks maar open gaat hij.
Er zijn meer beroepen nodig dan consultants. Europa is straks in de eerste plaats een cultureel historisch toeristen oord voor rijke aziaten. Een groot openluchtmuseum gevuld met restaurants en hippe koffiebars. Verder heeft Europa een toekomst als opvangplek voor zielige Afrikanen en Aziaten ten westen van India. Op de plek van het gesloten bedrijfsleven kunnen de nieuwe woonwijken gebouwd worden. Dat de industrie weggaat is voor het publiek geen probleem. Je kunt alles kopen van Chinees fabrikaat in Chinese winkels ( kruitvat ) of bestellen bij Chinese websites ( alibaba ). En je nieuwe elektrische auto komt ook uit China. Voor de jeugd is de industrie nu al afgeschreven. Business, management en Crypto zijn de nieuwe richtingen.
”De economie is voor 100 % gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen”. Ook en -vooral – de economie van de energietransitie waarvan de schrijver suggereert alsof die van voorbijgaande aard zou zijn.
De eerste en meest basale taak van elke overheid, zou zijn: te voorzien in de beschikbaarheid van goedkope brandstoffen om haar burgers te laten floreren en het bedrijfsleven concurrerend te laten zijn.
Hoewel het lijkt alsof ze die basale taak zouden schofferen is het in werkelijkheid een afleidingsmanoeuvre om de Greendeal verder te implementeren. De oplettende lezer en luisteraar van de MSM kan dat overal tussen de regels door lezen en horen .
Hetgeen we leren in de media is een geheel andere dan de werkelijkheid, maar het klopt dat het doel van de energietransitie inderdaad de-industrialisatie is. ( lees het artikel Sisyphus en CO2 hier met grafieken waaruit dat blijkt 2018) Het vertrek van Tata steel’ is slechts een kwestie van tijd. ( eerst nog even een paar miljard subsidie binnenharken )
Van ‘engineering naar Financial engineering’ , zo luidt het onderschrift van mijn boekje ‘De Nieuwste Economie’.
http://www.bureaulesswatts.nl
Vandaag heeft het Eco – industrieel complex weer een belangrijke slag gewonnen met de herverkiezing van LUl-o da silva. Dankzij de media .
toevoeging : het tij is dus alleen te keren wanneer burgers in de gaten zouden krijgen wat de werkelijke bedoelingen zijn, een en ander op basis van juiste informatie van hun respectievelijke Staatsomroepen en media.
De kans daarop is nihil. (Het bericht dat de NOS de journalistieke code aan haar laars lapt en missie veronachtzaamd, werd hier schouderophalend ontvangen, dus blijft de propaganda gewoon voortduren )
Slechts twee vragen voor bijv. Milieudefensie, XR, Greenpeace en adepten:
Welke onderdelen van een elektrische auto, windmolen of zonnepaneel zijn zonder fossiele brandstoffen gemaakt?
Wat is hun plan om die onderdelen zonder fossiele brandstoffen te gaan (laten) maken?
Leen, de grondstoffen zijn er niet eens en dat noemen ze duurzaam (Sustainability). We moesten toch meer selfsupporting worden om minder van het buitenland afhankelijk te zijn.
We hebben grote behoefte in Nederland aan meer coaches. Er zijn er nu nog slechts 75.000 in ons land.
In 2019 waren er naar schatting zo’n 63.000 coaches in Nederland. In 2020 is dat aantal gestegen naar 66.000 coaches in Nederland. In 2021 waren dat er in totaal zo’n 70.000 coaches in Nederland. En in 2022 is deze trend doorgezet naar 75.000 coaches in Nederland.
Klimaatdepressie-zelfhulp-coach een nieuwe bron van werkgelegenheid?
Allemaal coach, de oplossing naar een circulaire economie.
@Scheffer – Waarschijnlijk kent u hem al maar naar aanleiding van uw bericht moest ik aan deze denken:
Een Nederlandse firma had een roeiwedstrijd tegen een Japanse firma georganiseerd. De wedstrijd zou met een achtmansboot op de Maas worden gehouden. Beide equipes trainden lang en hard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Toen de grote dag kwam, waren beide teams “topfit”. Toch wonnen de Japanners met een voorsprong van een kilometer.
Het Nederlandse team was zwaar aangeslagen. De oorzaak van deze vernietigende nederlaag moest absoluut boven water komen. Het topmanagement liet een projectteam vormen om het probleem te onderzoeken en aanbevelingen te doen. Na langdurig onderzoek bleek dat de Japanners zeven mensen hadden, die roeiden en dat één man stuurde, terwijl in het Nederlandse team één man man roeide en er zeven stuurden.
De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een studie over de structuur van het Nederlandse team. Na enkele maanden van inspanningen kwamen de adviseurs tot de slotsom, dat er te veel mensen stuurden en te weinig mensen roeiden.
Om een volgende nederlaag te voorkomen, werd de teamstructuur ingrijpend veranderd; er kwamen nu vier stuurlieden, twee hoofdstuurlieden, twee stuurmanagers en er werd een prestatie-waarderingssysteem ingevoerd om die ene roeier nog meer te stimuleren.
Het volgende jaar wonnen de Japanners weer, nu met een voorsprong van twee kilometer. Het management ontsloeg de roeier vanwege de slechte prestaties, verkocht de roeiriemen en verdere investeringen in een nieuwe boot werden stopgezet. Het adviesbureau werd geprezen en het resterende geld werd onder het management verdeeld.
Oud maar blijft leuk
De mij bekende coaches hadden nauwelijks benul van het werk, het ambt dat zij tevoren beoefenden, of konden zich in hun gewone werkomgeving niet staande houden. Op afstand gaan staan en “adviseren” was hun enige redding tot overleven.
Het wordt steeds duidelijker dat Brussel een communistisch rijk wil, door het hele continent uit te hollen en arm te maken d.m.v. klimaatterreur. De Nederlandse overheid weet van gekkigheid niet hoe snel ze mee moeten helpen aan het naar de afgrond brengen van ons land. De dikke tuintrol uit Heerlen help daar graag aan mee door auto’s met een ICE te verbannen.
Einstein: “Two things are infinite: The universe and Timmermans stupidity; and I’m not sure about the universe.
“Einstein: “Two things are infinite: The universe and Timmermans stupidity; and I’m not sure about the universe.”
Geweldig deze gaat op tegeltje,
Ja ja, en dan noem je alleen de grote op terwijl de kleintjes nu ook al vallen.
En inderdaad wie gaat komt niet meer terug.
Boeren, agrariërs, zijn zich al goed aan het informeren bij de immigratie buro’s die al meer personeel hebben aangetrokken om aan de vraag te voldoen.
De euro die steeds minder waard word en ga zo maar door.
Er staan voor velen rare tijden voor de deur, burgers met een dikke hypotheek, ik zou straks niet in hun schoenen willen staan, evenals de kleine middenstanders.
Als niet meer veel te betalen is hoef je ook niet veel meer te produceren, armoede voorgeprogrammeerd.
Behalve voor deze mensen. :))
https://www.quotenet.nl/lifestyle/jachten/a41753829/grootste-cruiseschip-binnenkijken-bij-wereldrecordhouder-icon-of-the-seas/
Prachtig dan, geen energie-intensieve productie meer in Nederland. Kan ik eindelijk eens tijd besteden aan mijn geslacht en gender. Ik vermoed al jaren dat mijn uiterlijke en gender geslachtskenmerken verschillen door de mutatie van een gen bij de conceptie. Maar ik was chef op de kunstmest fabriek en de tijd ontbrak me. Ik zat ook nog in de ploegendienst! Mijn vader drukte mij destijds gewoon een mannenrijwiel in de hand en zei dat ik moest gáán met die banaan.
Nu kan ik kiezen uit een keur van biologen die mij gaan begeleiden en de mogelijkheid onderzoeken voor mij om verder te gaan als ‘snoezelzorgster’ in een ouderencentrum.. Elk nadeel heb ze voordeel…
Gerard, ik was afgelopen zomer in Noord-Lotharingen op zoek naar de nalatenschap van familie de Wendel. Alle hoogovens en staalfabrieken zijn gesloten.
zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Wendel
Ik weet nog wel een paar wendelplankjes
Met de zin “Het is bijna onmogelijk om steenkool en gas uit veel industriële processen te schrappen”, ben ik het niet eens. Het is niet bijna onmogelijk. Het is onmogelijk.
Ik ben wel voorstander van een economie die draait op kennis, kortweg de ‘kenniseconomie’. Dan komt er bijna geen CO2 meer vrij uit vervuilende industrieën, die toch alleen maar onnutte producten maken als kunstmest, lijm (voor actievoerders), staal, plastics, glas, aluminium, schepen e.d.
De agrarische sector krijgt zijn kenniscentrum in Wageningen, en de techs in Eindhoven en Rotterdam. Die meer dan 2 miljard Chinezen en Indiërs blijven qua kennis van techniek echt wel achter bij ons!
Leiden, Nijmegen, Amsterdam en Groningen leveren de universiteiten waar we ons belangrijkste exportproduct ‘mensenrechten’ bestuderen. De wereld zit vol met onrecht. Er is wereldwijd een groeiende behoefte aan mensenrechten, inclusie, diversiteit en ongelijkheidsbestrijding, zodat onze studenten in de rechten, filosofie, antropologie, sociologie en kunst hun kennis kunnen exporteren naar de rest van de wereld.
De export van onze kennis op het gebied van mensenrechten zal onze economie tot grote hoogte doen stijgen. Je ziet nu al, dat in het bestuur van iedere zichzelf respecterende linksgroene subsidie ontvangende club één of meer leden zitten die internationaal recht of een andere mensenrechtenstudie hebben gevolgd. Maak gebruik van hun kennis! Laat de wereld zien hoe waardevol hun bijdrage is aan een betere wereld! Een wereld zonder productie van goederen en levensmiddelen. “You own nothing…”
Mooi om te lezen dat de rampspoed waar wakkeren onder ons al minimaal 10 jaar voor waarschuwen een feit wordt.
We zullen mooi groen ten onder gaan, dat dan weer wel.
Rest mij nog te zeggen… “I told You so”
Zeg maar, te groen om waar te kunnen zijn.
“Mooi om te lezen dat de rampspoed waar wakkeren onder ons al minimaal 10 jaar voor waarschuwen een feit wordt.”
FG Nu dan kunnen die wakkeren eindelijk eens gaan slapen want steeds weer blijkt dat slaaptekort slecht is voor de gezondheid. Het tast het brein aan en men wordt paranoia.
“We zullen mooi groen ten onder gaan, dat dan weer wel.”
FG tja.
“Rest mij nog te zeggen… “I told You so””
FG Daar komt de aap uit de mouw. Weer een met vermeende geniale gaven. M.i. typisch weer een gevalletje DK.
Wat de bestuuurders en klimaatdeskundigen niet wensen mee te nemen in hun plannen is dat de maatschappij vormgegegeven wordt, ook de post-industriële, door de ingredienten energie en materie. Want bij elk proces van vormverandering en bij constructies van en binnen onze leefomgeving zijn deze ingrediënten energie en materie bepalend. In hoeveelheid en vorm, kwantiteit en kwaliteit.
Ook voor en bij het verrichten van hand- en denkarbeid is energie vereist, want zonder voedsel is de mens niet in staat de opdrachten uit te voeren om inkomen te verwerven om dit noodzakelijke voedsel aan te schafen. Zonder voedsel geen leven, geen beweging.
Ook arbeid is een vorm van energie, in de natuurwetenschappen aangegeven met PV. Gekwanticeerd aangegeven als calorie, Joule. Om dat te begrijpen is kennis van de natuurwetenschappen nodig, hetgeen ondermaats beschikbaar is in de arbeidsomgeving van politici, religieuzen, klimaatdeskundigen en -activisten.
Deze natuurwetten bepalen wel het verloop van gebeurtenissen, zowel de natuurlijke veranderingen als bij veranderingen geinitieerd door bestuurders en andere menselijke opdrachtgevers tot het verrichten van arbeid.
De vorm waarin energie wordt aangeboden doet er weinig toe alhoewel de mens rechtstreeks aanbieden van energie in de vorm van electriciteit zijn gezondheid schaadt.
De totale gekwantificeerde hoeveelheid aanwezige energie bepaalt de temperatuur, waarbij de energiedichtheid uiteindelijk de locale temperatuur aangeeft. Bij de mens is dat met meten van zijn lichaamstemperatuur met behulp van een thermometer.
De energietransitie is aldus een proces dat geen invloed heeft op de opwarming van de aarde, aangezien het de totale hoeveelheid energie niet verandert. Alleen de locale toename van energie dwz. de absorptie van energie is een temperatuur bepalende factor. Maar energieabsorptie en -desorptie verloopt via talloze en veelvormige processen, van fysische, chemische en biologische aard.
Aldus sprak Arnothoestra. (vrij naar Nietzsche)
De overheid maakt zich zorg over een tekort aan arbeidskrachten. Eerst heeft ze daarom de tien voorlichters vervangen door meer dan duizend communicatie deskundigen. Potentiële bouwvakkers, installateurs, vuilophalers, onderwijzers enz. enz. zijn aangetrokken als boa’s, prikkers, testers, adviseurs, controleurs, consultants, psychologen en begeleiders. Voor elke tien artsen en verpleegsters en verplegers hebben we nu 100 directeuren, bestuurders, begeleiders, verzekeraars, coachen, ICT-ers, chatters enz.
Ik kreeg van LinkendIn kort geleden een aanbiedingen van banen, die misschien iets voor mij zouden zijn. Het ging om energie-transitie managers, -consultants, -voorlichters en -ontwikkelaars en bovenal lui die iets met sustainen deden. Daarom importeren we jaarlijks 1 à 2 x 100.000 emigranten. Er was nl. behoefte aan uitkeringstrekkers. Anders zou die branche het loodje leggen. En wij maar denken, dat ze alleen een foutje maakten met klimaat en energievoorziening! Welnee wij moeten gewoon dood. We zijn met te veel. De voedselproductie moet gehalveerd, weg boeren en vissers. Op ons sterfbed mogen we nog wat insecten eten, in plaats van varkens, kippen en koeien. Met die insecten is het ook gauw afgelopen, wanneer milieudefensie ontdekt, dat het kweken van torren meer voedsel kost en CH4 of CO2 maakt dan koeien en varkens in de wei. En de enige politiek partij, die het allemaal doorziet moet nodig verboden worden.
Banken hebben geen mensen om hun klanten te woord te staan. ze halen hun kostje op met beleggingsadviezen en straks ook met adviseurs die de kleine man vertellen, hoe hij bezuinigen kan. En vlak voor de volgende verkiezing krijgen we allemaal wat vers gemaakt geld. Dan blijft het weer vier jaar rustig in een Tweede Kamer dicht bevolkt met CDA, VVD, D66, GL, PvdD, PvdA CU en wat nog net niet verboden kleintjes. Die zijn ook prettig, want als een lid ervan het woord heeft, kan het kartelvolk koffie gaan drinken.
En de overgebleven bedrijven, die iets produceren? Wel die verruilen hun CTO’voor CFO’s. Die alleen influencers en PR-managers nodig hebben om winst te maken. Ondertussen houden CEO’S zich met verhuizing bezig. In China mogen ze namelijk wel CO2 uitstoten.
De baas hier noemt het een gaaf landje.
“En wij maar denken, dat ze alleen een foutje maakten met klimaat en energievoorziening!”
FG Ik heb dat nooit gedacht.
“Welnee wij moeten gewoon dood. We zijn met te veel.”
FG Gaat het wel goed met je Kees? We moeten niet dood we gaan op een keer gewoon dood en gezien huidige chaos zal afscheid ook minder erg zijn. We zijn idd met te veel. Dit besef hadden we 100 jaar eerder moeten hebben dan was er op acceptabele manier nog wat aan te doen geweest.
Waarom denk je dat we met te veel zijn. Als je ondrzoek doet zul je er achter komen dat de aarde nog wel 3 keer zoveel mensen aan kan.
Kees, ja die baas heeft de visie van een pispaal.
Even lachen mensen, RWE de duitse energiegigant gaat een windpark slopen en op dat terrein een kolenmijn openen in dagbouw dus zal het wel een bruinkolen centrale zijn zodat ze dan energie hebben. Dat is toch fantastisch. Misschien weer werk aan de winkel voor Pols, kan hij vast oefenen.
Het WNF heeft in zijn nieuwste nummer One Nature de focus op biodiversiteit. Maar winkelt zoals gewoonlijk weer eens selectief. Vega is goed voor de natuur. Zouden zij nou echt niet in de gaten hebben dat een maïsakker, graanakker, preiakker, enz. net zo min biodivers zijn? Dat het kweken van insecten in bakken evenmin biodivers is. Dat méér mensen méér van die niet biodiverse akkers noodzakelijk maakt. Dat die akkerrandjes met een zeer beperkt aantal soorten, om de biodeugdzaamheid voor het grote publiek wat op te krikken, niet in verhouding staan tot de vele wegbermen in Nederland?
Zouden ze dat echt in de gaten hebben? Milieuorganisaties zijn verworden tot baantjes-machines. Net zoals het “groene” circuit in Nederland en daarbuiten.
Nederland gaat kapot aan de dik betaalde en slecht geïnformeerde controleurs en de vervolgens weer ingehuurde controlebedrijfjes die de gaten weer op moeten vullen.
da un giorno all’altro
“… met ware Houdini acts wordt er in Brussel geprobeerd …”
Uh … dat is waar: wordt geprobeerd
Timmermans en Samsom, en Jetten en Kaag, en Von der Leyen en Habeck hebben helemaal geen benul van hoe een maatschappijreddende Houdini act er uit zou moeten zien.
Persoonlijke Houdini acts, ja, daar zijn ze goed in – het politieke spektakel overleven.
Rutger Bregman mocht, enkele jaren geleden, in de Correspondent een lofzang op de oorlogseconomie zingen. Klimaatalarmisme als Derde Wereldoorlog.
Bouwen, bouwen, bouwen kopte hij. Haha, had zeker nog nooit van Johan Vollenbroek gehoord.
En zo hebben al die planeetredders wel van meer zaken niet gehoord, van meer dingen geen kaas gegeten.
En Gerard schetst ons een beeld dat me heel bekend is uit de SF die ik zo graag lees, de sociale SF: het instorten van een samenleving.
Nog nooit zo dichtbij geweest.
da un giorno all’altro
Leonardo, Ja zeker Ursula vd Leyen geeft een miljoenen contract aan een firma waar haar man in de raad van toezicht zit. Zij heeft dit in Duitsland ook al eens gedaan toen ze min van defensie was. Zo zie je maar eens een dief altijd een dief en een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Dat met die vaccins 900 miljoen zit ook niet snor, ik ben benieuwd wanneer ze haar telefoons weer weggooit of in de shredder gooit.
Dat soort figuren kan je alleen maar vanaf komen door ze weg te sturen.
[Hoe een economie eruit gaat zien bestaande uit consultants, verzekeraars, notarissen en bankpersoneel is de vraag.]
In de kern gaat het altijd om concrete producten. Dienstverlening is daar een gevolg van.
Een land dat zijn maakindustrie verliest staat op een hellend vlak. Niet voor niets waren in de naoorlogse jaren de USA dominant door hun gigantische productiecapaciteit.
Nu koopt China Europese havens.
En zelfs theorie is het gevolg van de praktijk. Het waren geen professoren in de aerodynamica die het eerste vliegtuig produceerden maar fietsenmakers. De profs waren een gevolg. Wie zijn maakindustrie verwaarloost kan ook zijn vakopleidingen sluiten.
Al die problemen gaan deze week in de NPO Radio 1 Klimaatstudio in Green Village opgelost worden…
Vanmorgen een geniaal inval van Marjan Kreijns, directeur van Green Village… [8:46]
“Het is nu heel druk op de netten. We moeten zorgen dat die congestie op dat net, dat die vermindert. En hoe kunnen we dat doen? Door de duurzame elektriciteit die wordt opgewekt zoveel mogelijk te gebruiken als ie er is. Zoals Helga ons vertelt: het waait lekker hard, de zon schijnt. Ga nu je auto opladen. Ga nu die grote energiebehoefte doen die je toch wil doen. Doe dat dan als er extra veel energie is. Dat zet wel degelijk zoden aan de dijk…”
Door de riante salderingsregeling maakt het niet uit wanneer geladen wordt of de grote energiebehoefte gedaan wordt. De kosten blijven nul zolang het portie stroom niet groter is als het overdag terug geleverde portie. Klimaatredders overschatten de bevlogenheid bij de burger.
Wat mevr. Kreijns zegt is heel goed uitvoerbaar. Over een paar jaar is Nederland gede-ïndustrialiseerd en hebben we een post-agrarische tijdperk, zodat bijna iedereen óf werkeloos thuis zit, óf een uitkering trekt, óf zich thuis nuttig maakt in de kennis- en dienstensector (“doe ik jouw admin, doe jij die van mij”). Dan kunnen we heel gemakkelijk op ieder willekeurig moment van de dag als het effe waait de wasmachine aanzetten, het gras maaien of koken voor het avondeten.
Kortom, het mens is volledig van het pad af.
Ik heb dat ook gehoord en viel van mijn stoel over zoveel domheid.
Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik bij wijze van grap zelf had opgeschreven dat het werk en gedoe thuis afhankelijk gaat worden van situatie of het waait en/of de zon schijnt.
Ik moet in toekomst niet meer van dit soort grappen maken.
JOHAN, een nieuw beroep de mens als de net stabilisator helemaal gratis en voor niks.
Gerard hulde voor dit uitstekende verhaal.
Mvg,
In verleden zijn er meer maak industrieën verdwenen. Denk aan de mijnbouw in Limburg, de textiel industrie in oost Nederland en de bouw van grote schepen.
Er was een verschuiving van eenvoudig en veel arbeid naar landen met lage lonen en veel arbeidskrachten. In ons land werd deze ontwikkeling gezien als normale en geleidelijke ontwikkeling en werd ingezet op werk met meer kennisinhoud. De kenniseconomie maar ook een maakindustrie met hoge toegevoegde waarde via hoge kennis. Het voorbeeld is ASML maar er zijn er meer.
Dat deze ontwikkeling verder gaat lijkt duidelijk nu er een waanzinnige energie transitie is ingezet. Veel nieuwe banen maar vooral om inferieur systeem te maken, in stand te houden en de negatieve gevolgen er van te bestrijden.
Waar dit verder toe leidt zal spoedig duidelijk worden. Idd ineenstorting resterende industrieën met nog enige toegevoegde waarde en snel oplopende werkloosheid. Kortom stagflatie als kenmerk van een imploderende economie toch al aan einde houdbaarheidsdatum.
31 okt 2022 om 09:06
Jazeker, een planeconomie is het, of op zijn minst aan het worden.
“Nederland wil alle betalingen vanaf 100 euro gaan monitoren en contante betalingen vanaf 3000 euro zelfs verbieden. Minister van Financiën Sigrid Kaag lanceerde het wetsvoorstel tegen witwassen, maar critici vrezen een ongekende massasurveillance. Econoom Jelena Postuma ziet een opmaat naar de CBDC, de Central Bank Digital Currency, die het definitieve einde van financiële privacy zal inluiden.”
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-10-31