Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De bezorgdheid over de klimaatverandering is vorig jaar wereldwijd afgenomen. Minder dan de helft van de ondervraagden in een wereldwijde enquête gelooft dat klimaatverandering een ‘zeer ernstige bedreiging’ vormt. De enquête werd verricht door het Institute for Economics and Peace (IEP), een wereldwijde denktank met hoofdzetel in Sydney. In 121 landen werden in totaal 125.000 interviews afgenomen. De Belgen zijn op Europese schaal kampioen in afnemende klimaatbezorgdheid.

Daarmee heeft klimaatverandering een tweeledig gezicht. Enerzijds is er een frame van de angst wat gevoed wordt door o.m. internationale politici zoals VN-topman Guterres met zijn ‘de wereld is in een doodsstrijd om te overleven’ en anderzijds een mondiale bevolking die daaraan steeds minder waarheid hecht.

Opmerkelijk is dat regio’s met de grootste ecologische bedreigingen gemiddeld het minst bezorgd zijn over klimaatverandering: slechts 27,4% van de bevraagden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 39,1% van de respondenten in Zuid-Azië maken zich ernstige zorgen over de risico’s van de klimaatverandering.

Citaten uit het rapport:

De drie landen met de grootste dalingen in klimaatangst waren:

  • Singapore, Namibië en Zambia, met dalingen van 24, 21 en 18 procent.
  • Burgers van de grootste vervuilers ter wereld, China en Rusland, maakten zich minder zorgen over klimaatverandering en registreerde een aanzienlijke daling van elk drie procent.
  • China is een van de landen die zich het minst zorgen maken over de impact van klimaatverandering in de komende 20 jaar slechts 20,1 procent. India, de op twee na grootste vervuiler, scoort slechts op 38,8 procent.
  • Zes van de negen regio’s in de wereld registreerden minder bezorgdheid, met regio’s in Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa als de enigen die verbeteren.
  • Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië rangschikten oorlog, terrorisme, misdaad en geweld als grotere zorgen dan klimaatverandering.
  • 55,9 procent van de Europeanen en 55,7 procent van de Noord-Amerikanen zien klimaatverandering als een zeer ernstige bedreiging.

Slechts 42% van de Belgen vond klimaatverandering zwaar bedreigend, tegenover 58% in 2019.

Dertien landen in de Europese Unie registreren een afname van de klimaatbezorgdheid tussen 2019 en 2021. De grootste daling werd bij de Belgen opgetekend: slechts 42% van de Belgen vond klimaatverandering zwaar bedreigend, tegenover 58% in 2019. De Belg blijft zich eerder zorgen maken over verkeersveiligheid, gezondheid en criminaliteit.

***

Bronnen hier en hier.

***