Van een onzer correspondenten.

Een studie die beweert dat wetenschappelijk bewijs voor een klimaatcrisis ontbreekt, moet worden teruggetrokken uit het peer-reviewed tijdschrift waarin het werd gepubliceerd.

De studie, die eerder dit jaar verscheen in The European Physical Journal Plus en gepubliceerd door Springer Nature, trok conclusies over de intensiteit van regenval, cyclonen, tornado’s, droogtes en andere extreme weersomstandigheden. Het onderzoeksteam, dat bestond uit drie natuurkundigen en een meteoroloog stelt:

Op basis van observatiegegevens is de klimaatcrisis die we volgens veel bronnen vandaag meemaken niet evident’.

Het artikel is inmiddels duizenden keren gedeeld op sociale media en geciteerd door sommige reguliere media, zoals Sky News Australia. Ook Climategate.nl besteedde er aandacht aan. Zie hier.

Na analyse van de officiële gegevens konden ze geen enkel bewijs van een klimaatcrisis vinden.

Vier andere prominente klimaatwetenschappers zeggen inmiddels dat de studie – waarvan ze niet op de hoogte waren – op grove wijze gegevens manipuleert.

‘De paper lijkt specifiek te zijn geschreven om te bewijzen dat er geen klimaatcrisis is, in plaats van een objectieve, uitgebreide, actuele beoordeling te presenteren’,

zegt Richard Betts, hoofd van Climate Impacts Research bij het Britse Met Office.

Zo zouden de auteurs bijvoorbeeld het gezaghebbende rapport van het IPCC hebben genegeerd, dat een paar maanden voordat hun studie werd ingediend bij Springer Nature was gepubliceerd.

Het bewijs van waargenomen veranderingen in extremen zoals hittegolven, hevige neerslag, droogtes en tropische cyclonen, en in het bijzonder hun toeschrijving aan menselijke invloed, is sterker geworden sinds het vorige rapport acht jaar eerder, aldus de verontwaardigde wetenschappers.

Waargenomen trends over hittegolven zouden ‘ongelofelijk duidelijk’ zijn, aldus criticasters.

Gianluca Alimonti.

Klimaatblogger Paul Homewood:

‘Het onderzoek was eigenlijk een vrij nuchtere, onomstreden beoordeling van de feitelijke gegevens.

Alimonti et al ontkennen niet dat de wereld een beetje warmer is dan een eeuw geleden, noch dat het klimaat is veranderd. Maar na analyse van de officiële gegevens konden ze geen enkel bewijs van een klimaatcrisis vinden.’

Betts en co kunnen het oneens zijn, dat is hun recht, vindt Homewood. Maar als ze dat doen, moeten ze de feiten presenteren waarom, in plaats van The European Physical Journal Plus te chanteren door aandacht in de media te trekken.

Of hiermee een trend is ingezet is de vraag. Onlangs kregen ook in Nederland twee onderzoekers publicitaire weerstand vooraf omdat zij wetenschappelijk hadden aangetoond dat de rol van CO2 zeer gering is in Nederland. Hun artikel verscheen in International Journal of Climatology. Zie hier.

Het kwam hun op felle kritiek te staan, onder andere van NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in een negatief artikel op de sociale media.

Fair en zuiver is onderbouwde kritiek op verschenen wetenschappelijke artikelen eerst bij de redactie van het betreffende wetenschappelijke tijdschrift neer te leggen. Bij voorbaat publiciteit zoeken vooraf, blameert niet alleen onderzoekers, maar ook het betreffende wetenschappelijke tijdschrift.

***

Bronnen: hier en hier.

***