Van een onzer correspondenten.

Het aantal afgevaardigden met een directe lijn naar fossiele brandstoffen op de VN-klimaattop is met 25% gestegen ten opzichte van de vorige COP26 top, stelt de BBC. Nog nooit was het belang van fossiele energie zo sterk vertegenwoordigd, aldus de publieke omroep.

‘COP27 ziet eruit als een handelsbeurs voor fossiele brandstoffen’, zegt Rachel Rose Jackson van Corporate Accountability, een groep van actievoerders die de gegevens heeft vrijgegeven.

Actieplatfom Global Witness stelt:

‘We zijn hier op een carrousel van waanzin in plaats van klimaatactie. De fossiele brandstofindustrie, hun agenda, het is allemaal dodelijk. Hun motivatie is winst en hebzucht. Ze nemen klimaatactie niet serieus. Dat hebben ze nooit gedaan en zullen ze ook nooit doen.’

‘Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu’

De meest spectaculaire stijger op COP27 zijn de Verenigde Arabische Emiraten, die naar verwachting volgend jaar de COP28 zullen organiseren. Men heeft in de Egyptische badplaats maar liefst 1070 influencers ‘in het veld’ tegen slechts 170 vorig jaar.

Global Witness zegt dat er 200 fossiel aangedreven lobbyisten in nationale delegaties zitten. Nog eens 436 zitten in handelsgroepen, internationale organisaties of andere niet-gouvernementele organisaties. Daarbinnen zijn er 70 direct betrokken bij de winning van fossiele brandstoffen.

Uit de gegevens blijkt dat er dit jaar veel meer lobbyisten voor fossiele brandstoffen zijn dan het totale aantal afgevaardigden uit de tien landen die het meest worden getroffen door klimaatverandering, waaronder Pakistan, Bangladesh en Mozambique.

Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu’, zegt Dr. Omar Farouk Ibrahim, het hoofd van de African Petroleum Producers Organisation, die sprak met de BBC op COP27. Het is een kwestie van mee-eten of opgegeten worden.

Hij vertelde dat hij op de klimaattop was om te proberen onderhandelaars te beïnvloeden om de ontwikkeling van olie en gas in Afrika te ondersteunen. 600 miljoen mensen over het hele continent hebben geen toegang hebben tot elektriciteit.

Hij verwerpt het idee dat Afrika zijn grote olie- en gasreserves zou moeten opgeven in ruil voor hernieuwbare technologie en financiering van de rijkere landen.

Ook hier spreekt een actievoerder, maar dan vanuit een andere optiek. Dr. Omar Farouk Ibrahim:

‘Ik garandeer je, zelfs als we hadden moeten betalen om hier te komen, willen ze ons hier niet hebben omdat ze niet willen dat de andere stem wordt gehoord.’

***

Bron hier.

***