Nikkelwinning Indonesië. Foto: Shutterstock.

Een gastbijdrage van Hans Wolkers.

Het NOS journaal van gisteravond: https://nos.nl/artikel/2452457-indonesie-ziet-in-nikkel-kans-op-rijkdom-en-macht-maar-dat-heeft-een-prijs.

Extreme destructie van unieke natuur voor de nikkelwinning, nodig voor de energietransitie. We kregen van de NOS een zeldzaam inkijkje in de gevolgen van onze energietransitie.

De timing was echt geweldig: eerst kwam de directeur van NGO Natuur en Milieu die heel blij was dat ABP ging investeren in windmolens. Toen, en ik denk onbedoeld – want de NOS denkt wel vaker niet goed na – de beelden van verwoeste ecosystemen voor de energie transitie.

Wat we te zien kregen was de nikkelwinning in Indonesië, een mijn waarin volop wordt geïnvesteerd door bedrijven zoals VW. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, want voor talloze andere metalen zijn er vergelijkbare destructieve activiteiten: koper, neodymium, lithium kobalt en nog veel meer grondstoffen maken van onze groene droom aan zwarte nachtmerrie. Tenminste, voor de lokale bewoners, en voor ons op wat langere termijn. Gelukkig weegt deze grootschalige natuurvernietiging op tegen de voordelen van groene energie, volgens het stukje, dat het afdeed als ‘een zekere vorm van destructie.’

Hans Wolkers.

Wat mij zo verbaasd in dit hele verhaal is dat nog steeds de NGO’s zoals Natuur en milieu, Greenpeace, en zelfs het WWF hun ogen sluiten voor deze misstanden en deze ellende blijven ondersteunen. Door de kolossale hoeveelheden van allerlei metalen (en andere grondstoffen!) voor de energietransitie, zien we voor onze ogen hoe de natuur ten gronde gaat.

Van Gaal zou zeggen: ‘Zijn zij nou zo dom, of ben ik zo slim? Of nog wat meer to the point: ‘The road to hell is paved with green intentions’ (GWPF). En aan die weg wordt volop gebouwd door zwaar gesubsidieerde organisaties, die weliswaar in woord de natuur beschermen, maar in werkelijkheid een wolf in schaapskleren zijn. Willens en wetens houden ze zo zichzelf en hun donateurs voor de gek.

***