Premier Ulf Kristersson.

Van een onzer correspondenten.

Het klimaatbeleid dat door de nieuwe centrumrechtse coalitie van Zweden wordt voorgesteld, zal waarschijnlijk bijdragen aan een ‘drastische toename van de uitstoot van broeikasgassen tijdens de komende regeerperiode’, wat overeenkomt met de helft van de jaarlijkse uitstoot van het land, zo blijkt uit een nieuw rapport dat dinsdag is gepubliceerd door klimaat – en milieugroepen in rep en roer.

‘GroenLinks’-woordvoerder Per Bolund reageerde heftig op het rapport van de klimaatorganisaties. Hij vond het een ‘historisch politiek besluit’ met verwoestende gevolgen voor de milieuzaak as such. Op twitter schreef hij:

‘Dit is de echte paradigmaverschuiving in de Zweedse politiek. Milieubeleid gaat van volgas naar volle vaart achteruit.’

Volgens het rapport komt de grote stijging van de uitstoot vooral door de verlaging van de brandstofreductieverplichting.

De politieke wervelstorm in het land van Greta Thunberg jaagt door de burelen.

De nationalistische Zweedse Democraten van premier Ulf Kristersson steunen niet langer het doel om tegen 2045 ‘netto nul ‘ uit te stoten. Men wil kerncentrales heropenen die eerder waren gesloten en er wordt 36 miljard euro uitgetrokken om nieuwe kerncentrales te bouwen. Het nieuwe kabinet is ook anti-immigratie en steunt niet meer een feministisch georiënteerde buitenlandse politiek.

Niettemin heeft de nieuwe regering het Zweedse Ministerie van Milieu gewoonweg afgeschaft.

Zweden werd jarenlang beschouwd als een van de milieuvriendelijkste landen ter wereld. Het was het eerste land dat CO2-belastingen uitvaardigde, het vertrouwt op 52 procent hernieuwbare energiebronnen, het recyclingsysteem is state-of-the-art en vintage mode is de norm in Zweden. Niettemin heeft de regering het Zweedse Ministerie van Milieu afgeschaft en delen van het departement ondergebracht onder de verantwoordelijke minister van Industrie.

Het wordt teruggebracht tot de kwestie van energie, die zelf wordt teruggebracht tot de kwestie van kernenergie’,

zei Karin Bäckstrand, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Stockholm en voormalig lid van de Climate Policy Council in LeMonde.

Euronews in mineur:

‘Met de nieuwe politieke agenda bestaat echter het risico dat de rol van Zweden als progressieve natie die strijdt voor klimaatrechtvaardigheid, gendergelijkheid en wereldwijde solidariteit in de komende vier jaar kan veranderen. Voor vrouwen en meisjes in het Zuiden die vechten voor hun overleving in de nasleep van klimaatverandering, armoede en conflicten, is de keuze van Zweden misschien wel een van de ergste die kan gebeuren.’

***

Zie ook hier.

***