Bas Eickhout.

Van een onzer correspondenten.

Egyptische veiligheidstroepen hebben honderden mensen gearresteerd in verband met oproepen tot protesten die samenvallen met de aanstaande COP27-klimaattop, zegt een lokale rechtengroep in Egypte.

Het Egyptische Netwerk voor Mensenrechten (ENHR) meldt dat de lokale veiligheidsautoriteiten de afgelopen twee weken een felle arrestatiecampagne zijn begonnen in het Suez-gouvernement, waarbij meer dan 200 mensen werden gearresteerd. Het betrof onder andere voormalige gevangenen, familieleden van politieke activisten.

Tientallen gedetineerden worden onderzocht en voorgeleid aan de Suez-aanklager, te midden van de voortdurende gedwongen verdwijning van veel gedetineerden die onlangs waren gearresteerd, voegde het eraan toe.

Maandag meldde ook Reuters dat de Egyptische veiligheidstroepen bijna 70 mensen hebben gearresteerd in verband met de oproepen tot protesten. Ze hielden ook kort een Indiase activist vast nadat hij op een protestmars was vertrokken vanuit Caïro.

Bas Eickhout van GroenLinks, die de delegatie van het Europees Parlement leidt, vindt dat de top beter niet in dat land gehouden had kunnen worden.

De arrestaties komen nadat sommige gebruikers van sociale media aan de vooravond van het wereldwijde evenement opnieuw hebben opgeroepen tot protesten tegen de regering. Milieudirecteur Richard Pearhouse van Human Rights Watch:

‘Dit laat zien hoe Egypte omgaat met publiek activisme en is indicatief voor de mate van repressie in het land: elke publieke actie kan leiden tot arrestatie. Egypte moet al degenen die worden vastgehouden voor vreedzame protesten vrijlaten en de beperkingen voor maatschappelijke groeperingen opheffen. Vooruitgang op het gebied van klimaat heeft meer mensen op straat nodig, niet minder’.

Bas Eickhout van GroenLinks, die de delegatie van het Europees Parlement leidt, vindt dat de top beter niet in dat land gehouden had kunnen worden omdat daar ‘politieke tegenstanders opgesloten worden en geen plek is voor protesten en klimaatmarsen’.

Klimaatidool Greta Thunberg heeft inmiddels afgezegd, maar ook haar jeugdige Belgische evenknie Anuna de Wever gaat niet en stelt in onomwonden Vlaams:

‘Wie het echt meent met het klimaat, stuurt zijn kat naar COP27.’

Anuna heeft kennelijk meer sympathie voor mensenrechten dan voor dierenrechten.

***

Bronnen o.a. hier, hier en hier.

***